• BIST 9645.02
  • Altın 2407.854
  • Dolar 32.5924
  • Euro 34.7782
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 26 °C

Yetişkinlerde tuvalet sorunu

Yetişkinlerde tuvalet sorunu
İdrarını tutamayan ve saat başı tuvalete gitme ihtiyacı olanlar; portakal ve mandalina gibi asitli yiyeceklerden uzak durmalı. Portakal tahriş edici özelliği ile mesanede huzursuzluk yaratır

İdrarını tutamayan, işe giderken altına ped bağlamak zorunda kalan, bu sorunu nedeniyle insan içine bile çıkamayan insanlar var. Aile Hekimi Dr. Eren Eroğlu; idrar kaçırma hastalığıyla ilgili soruları yanıtladı. İdrar kaçırmak herkesin başına gelebilecek normal bir olay mıdır?

Nedense çoğu kişi yaşlanan herkesin bir gün idrarını kaçıracağını sanıyor ama bu doğru değil! Yaşla birlikte idrar kaçırmanın arttığı doğrudur. Örneğin; 50 yaşında bu oran yüzde 15'dir. 85 yaş ve üzeri kadınlarda ise yüzde 35'tir. Fakat geri kalan kesimde bu soruna rastlanmıyor. Yani bu durum herkeste görülecek diye bir kural kesinlikle yok! İdrar kaçırma doğal bir seyir değil; tıbbi bir bozukluktur.

ENFEKSİYON OLABİLİR
Gün içinde sık tuvalete gitmeyi azaltmak için ne yapılabilir?
Sorunun nedeninin bilinmesi önemli. Enfeksiyon varsa çare, iltihaba sebep olan mikropları öldürmektir. Neden şeker hastalığıysa; bu hastalığı kontrol altına almak gerekir. Eğer yapısalsa; sorun ameliyatla ya da dış destekle düzeltilmelidir. Bunun dışında kişi yediğine, içtiğine dikkat ederse bir adım önde olacaktır.

Sık tuvalete gitmeye veya idrarı kaçırmaya neler neden olur?
Öncelikle sık idrara gitmenin tanımı yapılmalıdır. Kemale ermiş insanlarda; genellikle idrar yolu ve torbasındaki sorunlara ya da anatomik bozukluklara bağlı olarak gelişir. Örneğin; rahmi sarkan bir kadının, idrar kesesinin yerleşiminden leğen kemiği tabanını döşeyen kasların yapısına kadar tüm anatomisi bozulmuş demektir. Buna karşılık prostat ameliyatı olan ve idrar çıkışını kontrol eden kasları zarar gören erkek için de aynı şeyler söz konusudur.

İdrar kaçırmanın kişi üzerindeki en önemli etkisi nedir?

Bu hastalığın en kötü etkisi; kişinin, insan içine çıkmaktan çekinmesidir. Bu durumdaki insanlar; gerek maddi, gerekse manevi sebeplerle toplumdan kopmakta, sosyal yaşamın nimetlerinden uzaklaşmakta ve hatta günlük yaşamını bile yerine getiremez hale gelmektedir. Mesela herkesin hoşuna giden bir şaka onlar için kötü bir şakaya dönüşebilir çünkü güldüklerinde artan karın içi basıncı, idrar kaçırmalarına sebep olabilir. Şimdi düşünün; 60 yaşındasınız, çocuklarınız evlenmiş ve eşinizle yaşıyorsunuz. Yaşınız genç; gezmek, emekliliğin tadını çıkarmak istiyorsunuz. Eğer idrar kaçırma sorununuz varsa ve olur olmaz yerlerde tuvalet aramak zorunda kalıyorsanız, bulamadığınızda da altınıza kaçırıyorsanız; o zaman pazara bile gitmek istemezsiniz.

Stres yüzünden tuvalete sık gitmek normal mi?
Stres; vücudun kendi kendine yürüttüğü işlevleri bozmakta birebirdir. Üzerinde hiç kontrolümüzün olmadığı otonomik fonksiyonlar stres yüzünden altüst olabilir. Örneğin; bağırsaklar daha sık çalışır, kalp daha hızlı atar, idrara da daha sık çıkılır. Bunların hepsi stresin yarattığı psikokimyasal sürecin getirdiği olumsuz değişikliklerdir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5699 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim