• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

YGS sınavında dikkati ayakta tutacak 5 öneri

YGS sınavında dikkati ayakta tutacak 5 öneri
Lise öğrencilerinin heyecanla beklediği YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) 1 Nisan 2012, Pazar günü yapılacak.

Sınava çok az zaman kaldı. Öğrenciler son hazırlıklarını yaparken, psikolojik durumlarının iyi olmasının sınav başarısını da etkileyeceğini biliyor. Çünkü bu sınavı kazanmak, aslında psikolojik bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor. International Hospital’dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, öğrencilerin sınavda dikkatini sürekli ayakta tutmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bir öğrencinin dikkati bir ders saatinde ortalama olarak 5 ile 50 dk arasında dağılıyor. Bu dağılma öğrenciden öğrenciye değiştiği gibi aynı zamanda öğrenilmek istenen konuya göre de değişiklik gösteriyor. Öğrenciler dikkat hataları yapmazlarsa başarı oranları artıyor” diyor.   

 

KOLAY SORU DEYİP GEÇMEYİN, EN ÇOK HATA KOLAYDAN ÇIKIYOR

Sınav boyunca öğrencilere dikkat hatalarını azaltmak için 5 öneride bulunan Ferahim Yeşilyurt, bunları şöyle sıralıyor:

 

  • Sınava girdiğinizde hangi alanlardaki testleri hangi sırayla çözeceğinizi belirleyin.
  • Farklı soru tiplerinden bol bol sorular çözün.
  • Sınavlarda zor soru kolay soru ayrımı yapmayın. Kolay sorular en sık dikkat hatası yapılan sorulardır.
  • Her öğrencinin dikkatinin zaman zaman dağıldığını unutmayın. Sınavda dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde 30 saniyelik kısa molalar verin.
  • Baş etmekte zorlandığınız duygusal psikolojik sorunlarınız konusunda sınavdan önce bir uzmandan yardım alın.

SINAV ANINDA İÇİNDE BULUNDUĞUNUZ ANA ODAKLANIN

İnsan hayatında sınavlar sadece bilginin sınandığı değil, heyecan ve kaygısıyla başarılı bir şekilde baş etmenin de sınandığı tecrübelerdir. Bu nedenle sınav öncesindeki hazırlık kadar, sınav sırasında da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sınav sırasında duyulan heyecan, kaygı gibi olumsuzluk yaratan duygulara karşı şu önlemleri öneriyor:

 

  • Sınav esnasında vücudunuzda heyecan belirtileri hissederseniz bu belirtilerin sınavın başlarında normal olduğunu düşünün. Bu hafif heyecanın sizin sınava daha iyi konsantre olmanıza katkıda bulunacağını aklınızdan çıkarmayın.
  • Yanınızdaki kişilerin kaçıncı soruda oldukları ile ilgilenmeyin. Önemli olan sizin soruları nasıl çözdüğünüzdür. Onlar soruları atlayarak da yapıyor olabilirler.
  • Geçen zamanla ilgilenmek yerine kendinizi sınav sorularına odaklamaya çalışın.
  • Çok gerginleştiğinizi fark ederseniz birkaç nefes egzersizi yapmakta fayda var. Burnunuzdan derin nefes alıp, yavaşça ağzınızdan verebilirsiniz.
  • Sınavdan süre bitiminden önce çıkmayın. Size ayrılan süreyi son saniyesine kadar değerlendirin. Süreniz kaldığı takdirde yanıtlarınızı kontrol edin.
  • Uzun paragraf sorularından çekinmeyin.  Paragraf çok uzun ya da yapamam diye önyargılı yaklaşmayın. Bu soruları önce soru bölümünden başlayarak okuyun. Yani önce soru bölümünü okuyun sonra bu bakış açısıyla paragrafı okuyun. Paragraf ne kadar büyük olursa soru o kadar kolay olacaktır. 

SINAV BİTTİKTEN SONRA TATİL YAPIN

Sınav bittikten sonra artık rahat bir nefes alma zamanı geldi. Yıllar, aylar ve haftalar boyu süren koşturmacanın, gerilimin ardından şu 4 öneri işinize yarayabilir:

 

·         Yapacaklarınızı yaptığınız için kendinizi tebrik edin.

·         Bir süre tatil düşüncesini yaşama geçirmeye çalışın.

·         Derslerle ve sınav sonucuyla aşırı ilgilenmemeyi deneyin.

·         Biraz molanın ardından LYS hazırlıklarına başlayın.

 

AİLELERE GERİLİMİ AZALTACAK 5 ÖNERİ

Her ailenin çocuğuna karşı tutumu birbirinden farklı. Nasıl ki hepimiz farklı kişilere sahipsek, her öğrencinin başarısına ya da başarısızlığına karşı anne ve babasının tepkisi de farklılıklar gösterebiliyor. Kimi daha hoşgörülü karşılarken, kimi sınav bitmesine rağmen sürekli sınavın gerilimini çocuğuna hissettirmeye devam ediyor. Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sınav öncesinde olduğu kadar sınav sonrasında da ailelerin desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, anne ve babalara şu önerilerde bulunuyor:

·         Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza yansır. Bu nedenle öncelikle bu endişeleri çocuğunuza yansıtmamaya çalışın.

·         Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya özen gösterin.  

·         Bu zor dönemde çocuklarınıza karşı anlayışlı ve destekleyici davranın.

·         Çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın.

·         Çocuğunuzu takdir edin, geçmişteki başarılarını vurgulayın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3247 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim