• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Yılda 1 milyar dolar

Yılda 1 milyar dolar
‘Türkiye yılda 1 milyar dolar ilaç yatırımı çeker’

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Bilgütay, ruhsatlandırma hızlanır ve ani kural değişiklikleri olmazsa Türkiye’nin yılda 1 milyar dolar ilaç yatırımı çekeceğini söyledi.

Dev ilaç firmaları yılda 100 milyar doları bulan araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yatırımları için Türkiye’yi yakın markaja aldı. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkanı ve ABD’li ilaç şirketi MSD’nin Türkiye Genel Müdürü Muhittin Bilgütay, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin ilaç pazarından aldığı payın son 2 yılda yüzde 16’lardan yüzde 51’lere çıktığını söyledi.


Dev ilaç şirketlerinin gözünü yatırım için bu ülkelere diktiğini söyleyen Bilgütay, “2005 - 2006 yıllarına kadar ilaç pazarında ABD, AB ülkeleri ve Japonya başı çekiyordu. Bugün ise Çin, Brezilya, Rusya, Türkiye ve Hindistan ilaçta çok önemsenen ülkeler. Çünkü bu ülkelerde ekonomi büyüyor, buna bağlı olarak ilacın ivmesi artıyor. Batıda ise büyüme yavaşladı. 2013 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerde ilaçtaki büyüme oranı yüzde 75-80’e çıkabilir” dedi.

‘Bu rüzgâr 3-5 yıla dinebilir’
Türkiye’nin fırsatları değerlendirdiği takdirde, yılda 1 milyar dolar Ar-Ge yatırımı çekeceğini ifade eden Bilgütay, şunları söyledi:
“Bu rüzgâr 3 - 5 seneye kalmayabilir. İlaç şirketlerinin 100 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımından Türkiye sadece 40 milyon dolar pay alıyor. Türkiye bu oranı artırabilir. İrlanda 1980’li yılların başında ilaçtaki bu fırsatı görmüş. Ama önce Türkiye‘de ilaç sektöründe belirli kuralların olması ve şirketlerin önünü görebileceği bir ortam yaratılması gerekiyor. Bir anda fiyatlar yüzde 29 düştü derseniz, şirketler önünü göremez.”


ABD’nin iki önemli ilaç firması olan Merck ve Schering Plough’un birleşmesiyle dünyanın en büyük ikinci ilaç şirketi haline gelen MSD İlaç, 47 milyar dolarlık ciroya sahip. Türkiye ilaç pazarından yüzde 4 pay alan şirketin 2013 hedefinin pazarda en büyük 3. şirket olmak olduğunu belirten Bilgütay, “MSD Türkiye olarak şu anda 1.5 milyon dolar değerinde 40 adet klinik araştırma yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte daha fazla Ar-Ge yatırımını Türkiye’ye kanalize edeceğiz” dedi.


İlaç üreticilerinin 3 talebi
Dev ilaç firmalarının Türkiye’de yatırım için belirli şartlar aradığını söyleyen Muhittin Bilgütay, bunlardan başlıca 3 tanesinin sektördeki kuralların sürekli değişmesinin önüne geçilmesi, ruhsatlandırma sürecinin kolaylaştırılması ve kararların ilaç şirketleriyle diyalog içinde alınması olduğunu söyledi.
Hükümetin geçen yıl aralıkta yürürlüğe koyduğu yeni ilaç fiyat kararnamesiyle ilaç şirketlerinin büyük bedel ödediğini ifade eden Bilgütay, sektörde daralma olacağını belirterek, “İlaçta fiyat indirimleri sektörü olumsuz etkiledi. Ani kural değişiklikleri şirketleri korkutuyor, yatırımı etkiliyor” dedi.

Marttan itibaren 260 ilaç ruhsata takıldı
Muhittin Bilgütay Türkiye’de ilaç şirketlerinin yaşadığı sıkıntılardan birisinin de ruhsatlandırma sürecinin yavaş işlemesi olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın mart ayından itibaren üretim yerinde ruhsatlandırma uygulaması başlattığını dile getiren Bilgütay, bu nedenle yaklaşık 260 ilacın ruhsatta beklediğini, bu durumun da hastaların ilaca geç ulaşmasına neden olabileceğini belirtti. Bilgütay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlık Bakanlığı’nın her ilaç şirketinin üretim aşamasını denetleyip ruhsat verecek kadar çok elemanı olduğunu düşünmüyoruz. Burada firmanın zarar görmesinden ziyade, asıl korkutucu olan insanların ilaca ulaşmasının zorlaşması. Şu anda ithal ilaçlar ruhsatlanamayıp Türkiye’ye gelememe sıkıntısı yaşıyor. 260 ilaç ruhsatta bekliyor.” Önceden ilaç şirketlerinin Türkiye’ye ithalat yapması için FDA’dan (ABD İlaç ve Gıda Onay Birimi) ruhsat alması yeterliydi.


Milliyet

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2209 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim