• BIST 9079.97
  • Altın 2299.857
  • Dolar 32.3206
  • Euro 35.0966
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Yılda 10 milyon bebek açlıktan ölüyor

Yılda 10 milyon bebek açlıktan ölüyor
BM’ye göre dünyanın bir numaralı sağlık sorunu yetersiz beslenme. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise yılda yaklaşık 10 milyon çocuk 5 yaşına girmeden açlıktan ölüyor.

Yeryüzü Doktorları Derneği, kuraklık, iç karışıklıklar ve politik düzensizlik sebebi ile açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmış bölgelerde kurduğu beslenme sağlığı merkezlerinde, gıda yetersizliği tespit edilen çocuklara tıbbi gıdalar dağıtıyor ve periyodik şekilde gelişimlerini izliyor. Dernek, Ramazan’da da paylaşma, kardeşlik ve barış mesajlarıyla beraber yeryüzüne gülen bir çocuk daha katabilmek amacıyla ‘Bebekler Açlığa Dayanamaz adlı bir kampanya başlattı. Beslenme Sağlığı Merkezlerini anlatan kampanya filmini Fransız-Türk asıllı Jordana Maurer hazırladı. Filmde, 2011’de Afrika’yı vuran kıtlıktan en çok bebekler ve hamile kadınların etkilendiğine dikkat çekiliyor.

HAYAT PAKETLERİYLE BAŞLAYAN BESLENME MERKEZLERİ
Yeryüzü Doktorları tarafından Afrika’da dağıtılan “Hayat Paketleri” ile başlayan proje, Beslenme Sağlığı Merkezleri ile kalıcı hale getirildi. Açılan merkezlerde bugüne kadar on binlerce bebeğin ağır beslenme bozuklukları tedavi edildi. Yemek yiyemeyecek duruma gelmiş bebekler ve kendilerinden önce bebeklerini düşünen annelere UNICEF işbirliğiyle tıbbi gıda takviyeleri ve mamalar dağıtıldı. Merkezlerde gıda terapisinin yanı sıra anne ve çocuk sağlığı üzerine yoğunlaşarak temel sağlık hizmetleri verildi; doktor, hemşire, ebe, beslenme uzmanı ve toplum sağlığı çalışanlarından oluşan ekipler görevlendirildi.

AĞIR BESLENME BOZUKLUKLARI TEDAVİ EDİLİYOR
Erken yaşlarda görülen ve fiziksel gelişimi yavaşlattığı gibi zekâ gelişimini de etkileyen gıda yetersizliği, bebeğin yeterli miktarda gıda alamaması veya ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri tüketememesi sonucu oluşuyor. Bu durum ayrıca annelerde hamileliği ve anne sütünü de olumsuz etkiliyor. BM’nin 5. Dünya Beslenme Durumu Raporu’na göre gelişmekte olan ülkelerde okul öncesi çağındaki 147 milyon çocuk yetersiz beslenmenin olumsuz etkilerinden zarar görüyor.

Yeryüzü Doktorları, bu tehlike ile mücadele etmek amacıyla Somali ve Nijer’de Anne Çocuk ve Beslenme Sağlığı Merkezleri açtı. Yeni merkezler açmak için çalışmalar devam ediyor. Açılan beslenme sağlığı merkezlerinde beslenme bozukluğu tespit edilen bebekler için bir beslenme programı düzenleniyor, UNICEF işbirliği ile dağıtılan hazır tıbbi gıdalarla anne ve bebeklerin tedavileri sağlanıyor. Bugüne kadar açılan 4 farklı merkezde 60.586 muayene gerçekleştirildi, 9800 kişi beslenme programına alındı.

Bu haber toplam 2323 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim