• BIST 9566.84
  • Altın 2489.382
  • Dolar 32.5352
  • Euro 34.862
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Yiyeceklere dair 11 absürd bilgi

Yiyeceklere dair 11 absürd bilgi
11 saçma yemek bilgisine genel bir bakış ve neyin gerçek neyin saçma olduğu hakkındaki gerçekler.

Bazı yemek iddialarını yok etmek kolaydır (sodanız da limon tadı var diye bu sodanın tamamen doğal olduğunu göstermez), ama bazı dedikodular bilinçli tüketicileri iki kere düşündürebilir. Bildiğiniz soda böbreklere kötü geliyor. Bazen gerçekleri kurgudan ayırmak zordur. 11 saçma yemek bilgisine genel bir bakış ve neyin gerçek neyin saçma olduğu hakkındaki gerçekler.

S: Küçük havuçlar beyazlatılıyor mu?

C: Tam olarak değil ve onları yememek için bir sebep yok. Küçük havuçlar bakterileri öldürmek için, beyazlatılmak yerine klorlu suda yıkanıyor. Dondurulmuş sebzeler ve meyve salataları da bu şekilde ya da buna benzeyen dezenfektanlarla yıkanıyor.

S: Boş mideyle egzersiz yapmak daha çok yağ yakmaya mı neden oluyor?

C: Evet, ama yağ yakıcı mucizeler beklemeyin. Egzersiz yaptığınızda, vücudunuz hem yağ hem de karbonhidrat yakıyor. Araştırmalara göre, aç karnına egzersiz yaptığınızda biraz daha fazla yağ yakıyorsunuz ama yaktığınız karbonhidratlar fazla değişmiyor. Toplamda yaktığınız kalori de neredeyse aynı kalıyor. Küçük bir bedene girmek için önemli olanda toplamda yaktığınız kaloridir.  

S: Su içmek kilo vermenize neden olur mu?

C: Sadece az yemenize neden olduğunda su içmek kilo kaybına neden olur. Normal yediğiniz yemekle birlikte su içerseniz bu kilo vermenizi sağlamaz. Ama şekerli içecekler yada abur cuburlar yerine su içerseniz depoladığını kalorileri atabilirsiniz.

S: Çok fazla şeker yemek diabete yol açar mı?

C: Sigara içmenin kansere yol açtığı şekilde değil ama araştırmalara göre şeker diabet açısından önemli bir rol oynar. Bu yüzden alınan şeker miktarını limitlemek akıllıca olur. Öncelikle ve en önemlisi fazla kilolar tip 2 diabet riskini arttırır ve fazla şeker tüketmek kilo almanıza katkıda bulunur. Hala bazı araştırmalara göre fazla şeker girişi kilonuz ne olursa olsun diabet riskini arttırıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar şekerli içecek tüketimini fazlalaştırdıklarında diabet risklerini iki kat arttırmışlardır.

S: Baharatlı yiyecekler metabolizmayı hızlandırır mı?

C: Dileriz ki hızlandırır. Metabolizma hızınız cinsiyetinize, boyunuza, şu anki kilo/boy orantınıza ve yaşınıza bağlıdır. Bu faktörler yaşamanızı sürdürmeniz için yakmanız gereken kalori miktarını belirler. Baharatlı yiyecekler tüketmek metabolizmanızı önemli bir şekilde hızlandırmaz ve dinlenirken yaktığınız kalori miktarını değiştirmez. Vücut sıcaklığınız geçici olarak artar ve kalbiniz daha hızlı çarpar.
 

S: Un tehlikeli kimyasallarla mı beyazlatılıyor?

C: Hayır. Bazı web siteleri unun alloksan (hayvanlar üzerinde test edildiğinde, diabete yol açtığı görülen bir kimyasal) ile beyazlatıldığını iddia ediyor. Ama uzmanlara göre bu doğru değil. Un içindeki sarı madde (klaksofil) havayla temas ettiğinde doğal bir yolla beyazlıyor. Bu süreç bir kaç hafta sürüyor.
 

S: Bırakılan yiyecek için 5 saniye kuralını uygulamak güvenli midir?

C: 1 saniye kuralını uygulamak bile güvenli değildir. Bakterilerin yemeğe geçmeleri anlık bir olaydır ve reflekslerinizden daha hızlı gerçekleşir. Bir araştırmada, bir kaç yüzeye Salmonella bulaştırmıştır. Daha sonra bologna ve ekmek parçalarını yüzeylere bırakmışlardır. 5 saniye sonra iki yemek çeşidine de 1.800'e yakın bakteri gelmiştir. 1 dakika içinde bu rakam 10 katına çıkmıştır.

S: Soyayı kadınların yemesi güvenli midir?

C: Tam bir yemek olarak yenilirse evet. Böreğin içinde bulunan ve tamamlayıcı olarak kullanılan işlenmiş soya ile ilgili problem içindeki bitki kimyasalının miktarını bilememektir. Bu insan vücudunda tahmin edilemeyecek etkiler bırakabilir. Östrojen hormonuna duyarlı olan hücrelerin büyümesine yol açar. Bu da göğüs kanseri riskini arttırır.

S: Akşam 9'dan sonra yemek yemek kilo alımına yol açar mı?

C: Evet ama sadece akşamları metabolizmanızın yavaşlamasından dolayı değil. Esas olarak kilo almak gün içinde ne kadar yediğinize bağlıdır, ne zaman yediğinize değil. Bazı insanlar geceleri acıktıkları için değil sıkıldıkları için yemek yerler ve gün içinde ihtiyaçları olan kalori miktarından daha fazla kalori alırlar. Ve bu kaloriler yağ olarak depo edilir.

S: Cipsi sosla yemek ve bu işlemi yinelemek batırmak bakterilerin yayılmasına yol açar mı?

C: Yapılan bir araştırmaya göre, bu işlem ilk önce bakterilerin sosun dibine indiğini daha sonra tekrar cips batırıldığında temiz olan parçaya geldiklerini ortaya çıkartmıştır. Hala bakterilerin sosun içinde nasıl barındıkları bilinememektedir.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1891 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim