• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Yoga ile kilo kontrolü

Yoga ile kilo kontrolü
Fazla kilolardan kurtulmanın farklı yöntemleride olabilir...

Yaş, kilo, hayat ritmine bağlı olarak fazla kilolardan kurtulmanın farklı yöntemleri söz konusu. Biz kendi perspektifimize yakın duran bir çalışmayı, bu çalışmanın dünyaca isim yapmış uzmanı Franz Andrini'yle konuştuk.

Yogayı kendi deneyimleriniz ve hayat felsefeniz ışığında nasıl tanımlıyorsunuz?
Yoga benim için öncelikle derinliği olan ruhsal bir uygulama. Yoga geleneğine göre bu ruhsal derinlik elbette ki fiziksel terapiyi içerir. Bu ikisi birbirini bütünler.

Yoga hayatınızda nasıl bir yer tutuyor?
Yoga hayatımın tamamını kapsıyor. Türkiye, Slovenya ve Hindistan'da düzenli eğitimler veriyorum. Hindistan'daki hocamı düzenli olarak ziyaret ederek eğitimime de devam ederim. Bunun yanı sıra diğer Avrupa ülkelerini yine yoga amaçlı ziyaret ediyorum.

Yoganın fazla kilolardan kurtulma konusundaki yararlarından bahsedebilir misiniz?
Elimizde sihirli değnek yok, yoga emek gerektirir. Yoganın ilk adımı First Yoga Chikitsa ya da Yoga terapidir ve çeşitli rahatsızlıklara destek olmasının yanı sıra beslenmeyi, metabolizmayı düzenleyerek kilo verilmesine yardımcı olur. Yoga sayesinde bedenimizle daha bilinçli bir ilişki içinde oluruz. Bu geleneksel yoga yaklaşımıdır.

Zayıflama yogasını herkes yapabilir mi?
Bu programın güzelliği düzenli olarak takip edilmesi ve uygulamaların her gün yapılmasıyla mutlaka kilo verdirmesinde. Herkes kendi yapısına göre uygular hareketleri, zorlama yoktur. Ve bu program yogaya yeni başlayanlar için de güzel ve derin bir terapötik başlangıçtır. Ayrıca deneyimli yoga öğrencileri ve yoga eğitmenleri de programdan çok şey öğrenirler.

Bu zayıflama sürecinde nefes tekniklerinin de rolü var mı?
Pranayama yani yoga nefesleri yoganın temel uygulamasıdır. Yoganın başlangıcı, ortası ve sonudur. Ben bu programda bedendeki beş farklı enerjiyi dengeleyen dört farklı nefes tekniği öğretiyorum. Türkiye'de bu programı yaklaşık üç aydır Hariom Yoga Merkezi'nde gerçekleştiriyoruz, 15 Şubat'ta da yeni kura başlıyoruz. Merkezde ayrıca yoğun bir tantra ve upanişad meditasyonlarını da içeren programlar düzenleyeceğiz. Nefes uygulamalarıyla bedenimizi ve ruhumuzu yoga duruşlarına hazırlayacağız. Doğru nefesi öğrenmek yaşantımız boyunca bizim en büyük destekçimiz olacaktır.

Öğrencilere özel bir yemek listesi de öneriyor musunuz?
Elbette, diyet de programın önemli bir parçası. Program boyunca ayurvedik yemek pişirme yöntemlerinden çok sayıda tarif de veriyorum.

Hangi yiyecekler beden için yararlı, hangileri çok gerekli değil sizce?
Biz sadece bedenimizi beslemeyiz. Zihnimizi de besleriz. Bu çok önemlidir. Şunu söyleyebilirim; eğer kilo vermek istiyorsanız bizim programımızda yoğurt, süt, et ve ekmekten uzak durulmasını öneriyorum. Bunları haftada bir tüketebilirsiniz. Çorba ise ideal bir besindir.

Marie Claire
 

Bu haber toplam 1746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim