• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 28 °C

Yoğun bakım uzmanları isyanda!

Yoğun bakım uzmanları isyanda!
Uzmanlar, bin 500 sağlık kuruluşundaki 26 bin yatağa 208 yoğun bakım uzmanının bakmasını zorunlu kıldığı gerekçesiyle tasarıya tepki gösterdi

TÜSEB kurulmasını öngören tasarıya, farklı branşlardaki uzmanların yoğun bakım tedavisi vermesini zorlaştırması ve yoğun bakım uzmanı olma koşullarını ağırlaştırması nedeniyle de tepki geldi. Uzmanlar, bu düzenlemenin yasalaşması durumunda 26 bin yoğun bakım yatağına 208 uzmanın bakması gerekeceğine dikkati çekti. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Kurulması ile Bazı KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı” nın 20’inci ve 21’inci maddeleri kabul edildi.

YOĞUN BAKIM GERÇEĞİ

Türkiye’deki bin 458 sağlık kuruluşunun bünyesinde 2 bin 599 erişkin yoğun bakım ünitesi ve toplam 16 bin 651 erişkin yoğun bakım yatağı bulunuyor. Pediatri ve yeni doğan yoğun bakım üniteleri de katıldığında yoğun bakım yatağı sayısı 26 bin düzeyine ulaşıyor. Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre, erişkin yoğun bakım ünitelerinde bin 172’si Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmak üzere tam zamanlı bin 500’den fazla uzman çalışıyor. Yoğun bakımdaki hizmetlerin 24/7 ilkesi ile devam ettirilebilmesi amacı ile çok daha fazla sayıda farklı uzmanlık ana dallarından uzman görev yapıyor.

UZMANLAR TEPKİLİ

Yoğun bir tempo ile tam zamanlı ve az sayıda kişi ile görev yapan yoğun bakım uzmanlarına bu tasarıdan da çözüm çıkmadı. Türk Anesteziyoloji ve Reanimason Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan Alkış ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, bir açıklama yaparak yoğun bakım hizmetlerinin tehdit altında olduğunu bildirdi. Alkış ve Ünal yaptıkları ortak açıklamada, “Yoğun bakım hizmetlerinin 208 yoğun bakım yan dal uzmanı ile yürütülebilmesi gibi gerçeklere aykırı bir durum ortaya çıktı. Yoğun bakım yan dal uzmanlık eğitiminde ise şu anda sadece 108 kişi istihdam ediliyor. Mevcut eğitmen kadrosunun 118 kişi olduğu düşünüldüğünde kaliteli uzman yetiştirme olanağının yıllık 150 kişinin üzerine çıkması beklenmemelidir. Ortaya çıkan 208 uzman ve yıllık 150 civarındaki yeni uzman ile yoğun bakım yataklarının sayısı arttırılsa bile hedeflenen yoğun bakım hizmetinin verilmesi mümkün olamayacaktır” denildi.

EŞİTLİK İLKESİ YOK EDİLDİ

Açıklamada, “Yoğun bakım yan dal uzmanlık eğitimi alacakların üç sene süreyle eğitim hastanelerinde çalışmaları yeterli iken uzun süredir değişik kademelerde yoğun bakım hizmeti yürüten değişik uzmanlık ana dalından gelen hekimlerin üç yılı eğitim hastanesinde olmak üzere beş yıl süre ile yoğun bakımlarda çalışıyor olmasını beklemek… Eşitlik ilkesinin veya kazanılmış hakların yok edilmesi anlamına gelmektedir” sözleri kaydedildi.

Çözümsüz tasarı

*Yoğun bakım yan dal uzmanlık belgesi almak üzere başvuruda bulunacak uzmanlar, 38 yaş üzerinde olacak ve bu konuda yoğun bakımlarda aktif olarak çalıştıklarını belgeleyecek.

*Değişik ana dallardan uzmanlar 3 yılı eğitim hastanelerinde geçmiş olmak şartı ile en az 5 sene ile yoğun bakım ünitelerinde çalıştıklarını ispatlayacak.

*Yaş sınırlaması ve imtihanın getirdiği sınırlamalara ek olarak yan dal uzmanlık hakkı kazanacak olanların 2 yıl daha devlet hizmeti yükümlülüğü yapması gerekecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim