• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Yoğurt kan basıncını düşürüyor

Yoğurt kan basıncını düşürüyor
Günde 2-3 porsiyon az yağlı yoğurt tüketenler, hiç tüketmeyenlere göre yüzde 50 daha az yüksek tansiyon riski taşıyor...

Özellikle uzun yıllar sağlıklı yaşayan bireylerin beslenmelerine baktığınızda yoğurt hemen dikkat çekiyor. Binlerce yıldır beslenmede önemli yer tutan yoğurt, Orta Asya’dan tüm dünyaya benzer isimle yayılmış. Yoğurdun pek çok faydası var, bunlardan biri de yüksek tansiyon hastalarını ilgilendiriyor.

Günde 2-3 porsiyon yiyin
Günlük beslenmelerinde yoğurda yer verenler, yoğurt yemeyenlere oranla daha az hipertansiyon riski taşıyor. Son çalışmalar, yoğurdun kan basıncı kontrolü ve hipertansiyonun önlenmesinde etkili olduğunu gösteriyor. Her gün en az bir porsiyon yoğurt tüketen bireylerde, tüketmeyenlere göre, yüksek tansiyon oluşma oranı yüzde 31 daha az. Günde 2-3 porsiyon az yağlı yoğurt tüketenlerse hiç tüketmeyenlere göre, yüzde 50 daha az yüksek tansiyon riski taşıyor.

Yoğurt; kalsiyum, potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, B5 ve B12 vitamini bakımından zengin. Çeşidine göre vitamin-mineral içerikleri değişiklik gösterebiliyor. Yoğurt, aynı zamanda yağda eriyen vitaminler ve görme fonksiyonları için önemli A vitaminiyle bağışıklık sistemi için gerekli E vitamini de içeriyor. Besinsel değeri çok yüksek olan yoğurt, tam birprotein kaynağı.

DASH diyeti
Hipertansiyonun tedavisinde kullanılan DASH diyetinin temel prensiplerinden biri, günde 2-3 porsiyon yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tüketmek. 14 gün boyunca bu diyeti, prensipleriyle takip eden bireylerde tansiyonun düştüğü kanıtlandı.

Framingham kalp sağlığı çalışması kapsamında iki bin 197 yetişkin üzerinde yapılan araştırmada, katılımcılara besin tüketimiyle ilgili sorulan sorularda; yüzde 44’ünün en son bir ay önce yoğurt yediği görüldü. 14 yıl boyunca takip edilen bireylerin 913’ünde hipertansiyon gelişti. Yoğurt tüketimi fazla bireylerde hipertansiyon gelişme riski daha düşük çıktı. Sistolik kan basıncı (büyük tansiyon), yoğurt tüketen bireylerde tüketmeyenlere göre, 0.19 mmHg. daha düşük çıktı ancak diastolik kan basıncında (küçük tansiyon) yoğurt tüketimiyle ilgili herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

DiĞER ÇALIŞMALARDAN ÖRNEKLER

Viyana Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, günde 3-4 porsiyon yoğurt tüketimi bağışıklık sistemi için önemli. Yoğurt, hastalık/enfeksiyonla savaşmada rol oynayan T hücrelerini daha güçlü ve aktif hale getiriyor. Yoğurtta bulunan dost bakterilerse mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yoğurttan aldığımız kalsiyumun yağ yakımını hızlandırıcı etkisi var. Az yağlı olanların daha çok kalsiyum içerdiğini unutmayın. Bir kase tam yağlı yoğurttaki kalsiyum miktarı, 330 mg.’ken bir kase light yoğurttaki kalsiyum miktarı, 350 mg.

Tennessee Üniversitesi’ndeki araştırmada; düşük kalorili diyet takip eden bireylerin, diyetlerine yoğurt ilave edildi ve günde üç öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kiloluların, yoğurtsuz bir diyet uygulayanlara oranla yüzde 22 daha fazla kilo verdikleri, yüzde 61 daha fazla yağ yaktıkları tespit edildi.

Washington Üniversitesi’nde açlık, tokluk ve sonraki öğünde tüketilen kalori miktarıyla ilgili bir çalışma yapıldı. Bireylere, yoğurt, şeftali aromalı içecek ve şeftali suyu, ara öğün olarak verildi. Yoğurt tüketen bireylerde, diğerlerine oranla daha az açlık ve yüksek tokluk gelişti. Yoğurt gibi proteini yüksek besinler, düşük proteinli besinlere göre her zaman daha doyurucudur ve daha uzun süre tok tutar. Yoğurt tüketiminizi ayran veya cacık olarak da yapabilirsiniz. Kendinize meyveli, süzme veya sarımsaklı yoğurt da hazırlayabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3552 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim