• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Yönetmelik yeni rant kapıları açtı

Yönetmelik yeni rant kapıları açtı
Muayenehanelerle ilgili yeni yönetmelikten sonra, istenen koşullardaki binalarda kiralar katlandı, deprem ve yangın yönetmeliklerine uygun muayenehane krokisi çizimi yapılan sektör ortaya çıktı

Muayenehanelerde yönetmelik krizi - 4 / Ayşegül Aydoğan Atakan

Muayenehanelerle ilgili yeni yönetmelikten sonra, istenen koşullardaki binalarda kiralar katlandı, deprem ve yangın yönetmeliklerine uygun muayenehane krokisi çizimi yapılan sektör ortaya çıktı

Muayenehane krizi, yeni bir sektör ve rant kapısı yaratırken, yönetmelikteki koşullara uygun işyerlerinin de kiralarını artırdı. Bazı hekimlerin muayenehanelerini koşullara uydurma çabası içine girdiğini ancak bu konuda da bir rant kapısının oluştuğunu duyduklarını anlatan İstanbul Tabip Odası Başkanı Porf. Dr. Taner Gören, krizin yeni boyutuna şöyle dikkati çekti: “Aldığımız duyumlara göre, yeni bir rant alanı açılmış görünüyor. Aracı kişi veya kuruluşların, anahtar teslimi 15 bin TL gibi fiyatlarla şartları yönetmeliğe uydurmayı taahhüt ettikleri söylenmektedir.”
Op. Dr. Özgür Leylek de kendisine gelen bir mailde; bir inşaat şirketinin Kağıthane mevkiindeki bir araziye, bakanlığın istediği koşullara uygun hekim ofisleri yapmayı düşündükleri ve bunun için proje hazırlığında oldukları, ilgilenenlerin 250 bin TL peşinatla daha projeden girebilecekleri şeklinde ifadeler bulunduğunu belirterek, şunları söylüyor:

Çizim 5 bin lira
“Hemen her gün bir emlak şirketinden fahiş teklifler geliyor. Koşuyolu Acıbadem’de uygun olabilecek daire için 4-5 bin TL kira isteniyor. Bu durum, korkunç bir rant sahası olmuş durumda. Üstelik de içine taşınınca bütün tadilatı yapmak yine bize düşecek.”
Doktorların verdiği bilgiye göre yangın merdiveni, deprem raporu konusunda birkaç firma piyasayı elinde tutuyor. Yangın merdiveni yapan firmalar fiyatları iki katına çıkarmış durumda. “Muayenehane krokisi, planı çizerim diyen” bir kesim ise 1500 ila 5 bin lira arasında ücret istiyor.

Abdi İpekçi’de 7 bin lira
Tanınmış bir emlak ofisinden aldığımız rakamlar da doktorların şikayetlerini doğruluyor. Yönetmelikte istenilen koşullara göre Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’nde yeni kiralanan bir doktor ofisinin 7 bin lira olduğu bilgisi verilirken aynı firmanın Bağdat Caddesi’ndeki şubesindeki yetkililer, şu bilgileri verdi:
“Doktorlardan yeni standartlara uygun ofis için çok fazla talep geliyor. Gün içinde doktorlara çok yer arıyoruz ancak bulamıyoruz. Artık Bağdat Caddesi’nde böyle bina yok. Deprem yönetmeliğine uygun bina yok.”
Bir başka hekimin verdiği bilgiye göre de küçük şehirlerde dahi muayenehaneye uygun daire kiralarının 3-4 bin lirayı bulduğu, daire fiyatlarının ise 750 bin liraya kadar yükseldiği belirtiliyor.

‘Bir yıldır yer arıyorum’
Bir yıldır yönetmeliğe uygun yer bakmasına karşın hala uygun bir yer bulamadığından yakınan Dr. Candan Esin, bu süreçte yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
“Bulduğum tek yer Küçükyalı’da zemin bir kat. Onu da yönetmeliğe uydurmak gerekli. Merdivenle aşağıya iniliyor. Yönetmelik gereği engelli arabası için eğim yapılmış. Ama yükseklik açısı yüzde 20’ye yakın. Ben arkasında durup aşağıya indiremem. Elimden kaçar tekerlekli iskemle.

Dahası yağmurda su basması riski var. Bir de Maltepe’de 5. kat bulabildim. Ama asansörü komple yeniletmem gerekli. Asansörcü bunun maliyetinin 10 bin lira tutabileceğini söyledi. Elbette kat maliklerinden onay da almam lazım. En yeni sitelerde dahi asansör boyutları tutmuyor. Tüm Bağdat Caddesi’ni taradım. Emlakçılar da duruma vakıf. ‘Doktorum’ deyince ‘Size göre yer bulamayız’ diyorlar.
Koridor genişliği hemen çoğunda yönetmelikle uyumsuz. Merdiven boyutları yetersiz çünkü istenen ölçüler Zeus tapınağının merdiveni boyutunda. Deprem raporunu bulduğum nispeten yeni binalarda iskan belgesi yok. Alınması işleminin bir yılı ve 20 bin TL’yi bulacağı belirtildi.”

‘Özel çalışma hakkı karabasana dönüştü’
İzmir Tabip Odası yetkilileri, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre kamuda çalışan hekimler arasında kamu görevlerine ek olarak özel çalışma oranının yüzde 4’e düştüğünü hatırlatarak, şu açıklamayı yaptı:
“Bu durumdaki hekimler parmakla sayılacak kadar azalmışken asıl hedef hekimleri seçeneksiz bırakmak ve böylelikle de tutsaklaştırmaktır. Sağlık Bakanlığı kendisiyle çelişmekten vazgeçmelidir. Her fırsatta bir olumluluk olarak öne çıkartılan ‘İsteyen hasta istediği hekime başvurabiliyor’ güzellemesi; hekimlerin yasalardan kaynaklanan özel çalışma hakkını kullanmaya gelince karabasana dönüşmüş oluyor. Biz hekimler, yetkililerden ve yönetenlerden ayrıcalık beklemiyoruz. Tek beklentimiz ‘hukuk devleti olmamız’ gereğince davranış ve yasal haklarımızı kullanmamızın engellenmemesidir.”


‘İsteyen hekimlerle SGK anlaşması yapılabilir’
Sadece muayenehanesinde çalışan hekimlerden psikiyatrist Dr. Ayşegül Aksakal, isteyen her hekimin kamuda, özel kurumlarda veya muayenehanesinde sağlık hizmeti verebilmesinin temel insan haklarından biri olduğunu vurgulayarak, şu öneride bulunuyor:
“Bu hakkın bizden ve hastalarımızdan esirgenmemesini istiyoruz. İsteyen muayenehane hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması sağlanarak hizmete buradan da katılımı, muayenehanelerin daha da erişilebilir olması sağlanabilir.”

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3436 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim