• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Yüksek kolesterolü posayla düşürün

Yüksek kolesterolü posayla düşürün
Yüksek kolesterolü olan kişilere her zaman yasaklamalar getirilir ama neyi artırarak kolesterolü düşürebileceği pek söylenmez

Beslenme bir yaşam tarzıdır ve bu, yasaklar konarak değiştirilemez. Diyetle ilgili en sık yasaklara maruz kalınan konulardan biri de yüksek kolesteroldür. Yüksek kolesterolü olan kişilere her zaman, "eti yumurtayı kesin" gibi yasaklamalar getirilir ama beslenmesinde neyi artırarak kolesterolü düşürebileceği pek söylenmez.

Yasaklar koymak yerine beslenme tarzınızda uygulanabilecek ufak değişikliklerle bu konuya çözüm bulmayı deneyebilirsiniz.

Öncelikle kısaca kolesterolün kaynağı hakkında bilgi verelim. Kolesterol, iki kaynakla vücutta bulunur; birinci kaynak karaciğer ve bazı dokular tarafından üretilen kolesteroldür, diğer kaynak ise gıdalarla alınandır. Gıdalarla aldığımız kolesterol tüm vücuttaki kolesterolün yaklaşık yüzde 25'ini oluşturur.

Bazen sadece gıdalarda yapılan değişiklikler kanda kolesterolün düşmesine yardımcı olurken bazen bu değişiklikler çok yeterli gelmez ve ilaç tedavisi de gerekebilir ya da genetik olarak yüksek kolesterole yatkınlığınız olabilir. Bu yüzden ilaç tedavisinin gerekip gerekmediği koşullar hakkında mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Yüksek kolesterolü düşürmek için beslenme tedavisinde, sadece kolesterolü yüksek besinleri azaltmak yetmez. Bu sebeple kolesterolü düşürmek için planlanacak beslenme değişiklikleri birkaç yönden ele alınmalıdır. Birinci değişiklik, kolesterolü yüksek gıdaları azaltmaktır. İkinci değişiklik ise posadan zengin gıdaların beslenmeye eklenmesidir. Bu iki değişiklik birlikte uygulanmalıdır. Bir taraftan gıdalardan gelen kolesterolü azalırken bir taraftan da kolesterolün vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştıracak posadan zengin gıdalar beslenmeye eklenmelidir.

Posa nedir?

Bitkilerin yapısında bulunup bağırsaklardan sindirilmeden atılan bileşiklerdir. Bu bileşikler sindirilemediğinden vücut tarafından emilemezler ve enerjiye de dönüşmezler. Bazı zararlı maddelerin bağırsaktan uzaklaştırılmasında görev alırlar. Bu durumda posayı vücudu temizleyen bir "süpürge" olarak tanımlamak yanlış olmaz sanırım.


Son yıllarda yapılan çalışmalarda birçok hastalıktan korunmada veya bazı hastalıkların tedavisinde yeri olduğu gösterilmiştir. Özellikle diyabet, bazı bağırsak hastalıkları, kabızlık ve kalp hastalıkları gibi sorunların tedavisinde kullanılmaktadır. Posa özellikle sebze, meyve, kuru baklagiller, tam tahıllı ürünlerde bulunur. Kolesterolü düşürmek için yetişkinlerin günlük beslenmesinde 25-30 gram posa bulunmalıdır.

Kolesterolü düşürmede posadan yararlanmak için...

• Beyaz ekmek yerine çavdar veya tam buğday ekmeği tüketin.
• Haftada 2-3 kez kuru baklagiller (kuru fasülye. nohut, mercimek gibi) yiyin.
• Meyve, kuru meyve, sebze ve salata tüketimini artırın.
• Meyveleri yenebilenler için kabuğuyla birlikte yiyin.
• Pirinç yerine bulgur yiyin
• Yulaf ezmesi gibi tahıl gevreklerini beslenmede alternatif olarak kullanın

Tuğçe Aytulu - Uzman Diyetisyen

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2054 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim