• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Yüksek tansiyon diyeti

Yüksek tansiyon diyeti
Son 5 yıldır ABD’de yaygın şekilde uygulanan ve yetkili sağlık kurumu NIH tarafından onaylı hipertansiyon tedavisine diyetsel yaklaşım örneği olan Dash diyetinin kan basıncını düşürmede başarılı olduğu kanıtlandı.

Diyette kırmızı et, tatlı ve yağ da küçük miktarlarda tüketilirken, bu beslenme modeli doymuş yağlar, kolesterol ve toplam yağ açısından fakirdir.

Kolesterolden fakir beslenme

Günde 6-8 porsiyon tahıl: Tahıl grubu ekmek, mısır gevreği, pirinç ve makarna var. Tam tahılları tüketin.  

Günde 4-5 porsiyon sebze:  Sebze grubunun bir porsiyonuna 1 kase çiğ yapraklı yeşil sebze veya yarım kase pişmiş sebze örnek verilebilir.  

Günde 4-5 porsiyon meyve:  Meyve grubunun bir porsiyonu yarım kase taze, dondurulmuş veya konserve meyve ya da 1 orta boy meyve demek.

Günde 2-3 porsiyon süt ürünü: Peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri seçerken kilit nokta az yağlı olanları ya da yağsız olanları tüketmektir.  

Günde 6 porsiyondan az et grubu: Bir porsiyonuna yarım kase pişmiş yağsız beyaz et, deniz ürünü, yağsız kırmızı et, 1 yumurta örnek verilebilir.

Günde 4-5 porsiyon yağlı tohum ve kuru baklagil: Bu grubun bir porsiyonu 1/3 kase sert kabuklu meyve, 2 yemek kaşığı yağlı tohum veya yarım kase pişmiş fasulye veya bezelyeye eşdeğerdir.

Günde 2-3 porsiyon yağ:  Yağlar vücudunuza gerekli vitaminlerin alınmasına ve vücudun immün sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Ancak çok fazla miktarda yağ tüketmek kalp hastalıkları, diyabet ve obezite riskini arttırır. Bu grubun bir porsiyonuna 1 yemek kaşığı yumuşak margarin, 1 yemek kaşığı yağı azaltılmış mayonez veya 2 yemek kaşığı light salata sosu yer alır.

Günde 5 porsiyondan az tatlı: DASH diyetini takip ederken tatlıları hayatınızdan çıkarmak zorunda değilsiniz. Bu grubun bir porsiyonuna 1 yemek kaşığı şeker, reçel ya da marmelat, yarım bardak veya 1 bardak limonata örnek verilebilir.

Selehattin DÖNMEZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2941 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim