• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Yüksek topuklu ayakkabıdan vazgeçmeyen kadınlara 8 öneri

Yüksek topuklu ayakkabıdan vazgeçmeyen kadınlara 8 öneri
Sürekli ayak üzerinde durmak zorunda kalanla ve özellikle taban desteği yeterli olmayan, sert ve topuklu ayakkabı giyen kadınlarda daha sık görülen topuk dikeni, yaşam kalitesini büyük oranda düşürüyor.

Kadınların %72’si en azından arada bir yüksek topuklu ayakkabı giyiyor. Yüksek topuklu ayakkabıların sağlığa etkileri konusunda yeterli bilimsel veri olmasa da, kesin olarak bilinen bu ayakkabıların vücut ağırlığının büyük bir bölümünü ön ayak bölgesine, tarak kemikleri ile parmakların eklem yaptığı alana taşıttığı. Yine dizlere binen yükü artırdığı, kalçanın öne doğru eğilmesine, bel ve boyun kavislerinin derinleşmesine yol açtığı biliniyor. Bu etkileriyle genel olarak topuklu ayakkabı giymenin zararlı olduğu kabul ediliyor.

Topuk Dikeni Ayakta Başka Sorunlara da Zemin Hazırlıyor…

Topuklu ayakkabının topuk dikeni oluşuma zemin hazırlamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Salim Göktep; Bu ayakkabıların vücuda etkileri ile ilgili tartışmalar yıllardır sürüyor. Genellikle zararlı olduğu konusunda bir konsensüs oluşmuş ise de aksi görüşlere de rastlanıyor. 2003’te yapılan bir çalışmada kadınlarda topuk yüksekliği ne kadar az ise o kadar çok kireçlenme görüldüğü bildirilmişti. Çalışma inanılanın aksine yüksek değil alçak topuklu ayakkabıların kireçlenme riskini artırdığını iddia ediyordu. Alçak topuklu ayakkabılarla ayaklarının daha fazla ağrıdığını ifade eden kadınlar olduğunu da biliyoruz. Yüksek topukluların yukarıda anlatılan mekanik etkileriyle en başta topuk dikeni, halluks valgus (başparmak çıkıntısı), çekiç parmak gibi ayak problemlerine yol açtığı bildiriliyor. Ayrıca Aşil tendonunda kısalma, dizlerde ağrı ve kireçlenme, kalça, bel, sırt ve boyun kaslarında ağrı ve gerilmelere neden olması mümkün. Bunların çoğu aslında kadınlar tarafından zaten biliniyor. Buna rağmen yüksek topuklu ayakkabıdan vazgeçmeyen kadınlara, ayakkabıların zararlarını en aza indirmek için benim önerilerim;

1- Ayakkabılarınızı öğleden sonra, ayakların en şiş olduğu zamanda alın.
2- Yüksek topukluları sadece özel günlerde ve kısa süre giyin.
3- Giymeden önce ve çıkardıktan sonra Aşil tendonu germe egzersizleri ve pelvik tilt (dizler bükülü sırtüstü pozisyonda iken bel boşluğunuzu yere yapıştırma) egzersizleri yapın.
4- Mümkünse beş santimetreden daha yüksek topuk kullanmayın.
5- Ön kısmı daralan ayakkabıları tercih etmeyin.
6- Ayağın öne doğru kaymasını önlemek için iç tabanı deri ayakkabılar kullanın.
7- Ayak kavsini destekleyen modeller ya da silikon tabanlık kullanın.
8- Kilonuza dikkat edin.

Bu haber toplam 2864 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim