• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Yumurtalık tazminatına çocuk indirimi

Yumurtalık tazminatına çocuk indirimi
Van'da yaşayan Süreyya Bora, önce sağlık skandalının kurbanı oldu ardından başlattığı hukuk mücadelesinde "çocuğu olduğu" için ayrımcılığa tabi tutuldu.

Uzman olmayan bir doktorun apandisti yerine yumurtalıklarını aldığı Süreyya Bora, tazminat davası açtı. Bu kez de mahkeme, "Zaten iki çocuğun varmış" diyerek, tazminat talebini kısmen kabul etti.

Süreyya Bora, 2001 yılında, 28 yaşındayken karnının sağ bölgesindeki ağrılar nedeniyle Van Devlet Hastanesi'ne gitti. Tedavisini yapan doktor M.Ü., yapılan tetkiklerin ardından genç kadını apandist ameliyatına aldı. Genç kadın daha sonra kadın hastalıkları şikayetiyle bir kadın doğum uzmanına gitti. Burada yapılan ultrason incelemesinde yumurtalıklarının olmadığı ortaya çıktı.

Genç kadın doktor M.A. hakkında Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. İncelemede, genç kadının yumurtalıklarını alan M.A.'nın uzmanlık alanına girmediği halde operasyonu yaptığı ve operasyon öncesinde hastanın rızasını almadığı ortaya çıktı. Doktor bu nedenle 8/8 kusurlu bulundu. Mahkeme, doktoru dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet verme suçundan 6 ay meslekten men cezası verdi, cezayı daha sonra erteledi.

Bora bu kez Sağlık Bakanlığı hakkında tazminat davası açtı. Van İdare Mahkemesi’ne başvuran Bora, yumurtalıklarının alındığını ve bir daha çocuk sahibi olamayacağını belirtti. Bora, 70 bin TL manevi tazminat talep etti. İdare Mahkemesi, talebi kısmen kabul etti ve kadına 10 bin lira tazminat verilmesine hükmetti. Mahkemenin gerekçeli kararında ise tazminat talebinin "Zaten iki çocuğu varmış..." gerekçesiyle azaltıldığı ortaya çıktı. Gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Davacıya sunulan kamu hizmetinin kötü işlediği ve bu nedenle davacının uğramış olduğu zararın idarece tazmini gerektiği sonuç ve kanaatine varılmaktadır. Manevi tazminat, ilgilisinin mamelekinde meydana gelen bir eksilmeyi karşılamaya yönelik bir tazmin aracı olmayıp, manevi tatmin aracıdır. Bu ve benzeri olaylarda yaşanan üzüntü ve acının başka türlü bir giderim yolunun bulunmayışı veya yetersiz kalışı manevi tazminatın parasal olarak belirlenmesini zorunlu kılmaktadır. Olayın gelişimi ve sonucu dikkate alınarak ve ilgililerin durumu itibariyle manevi zarara karşılık olarak Mahkemece tazminatın saptanması gerekmektedir. Bu nedenle davacının iki çocuk sahibi olduğu hususu gözönünde bulundurulmak suretiyle 10 bin lira manevi tazminata hükmedilmiştir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1653 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim