• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Yurt dışından getirilen kornealar hastalara nakledildi

Yurt dışından getirilen kornealar hastalara nakledildi
Yurt dışından ithal edilen korneaların nakledildiği ilk hastalar sorunsuz bir şekilde görmeye başlarken, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan ise yurt içinden temin edilen kornea sayısını artırmaya çalışacaklarını söyledi

Yurt dışından ithal edilen korneaların nakledildiği ilk hastalar sorunsuz bir şekilde görmeye başlarken, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan ise yurt içinden temin edilen kornea sayısını artırmaya çalışacaklarını söyledi.

Gözündeki korneada sorun olan ve bu sebepten dolayı göremeyen vatandaşlar için Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi dikkatleri üzerine çeken çalışmalar gerçekleştiriyor. Yurt dışından kornea ithal eden ve bunu ihtiyacı olan vatandaşlara nakleden hastane, yurt dışından ithal edilen 32 kornea ile ışığa hasret hastalara umut kapısı oldu. Gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla kornea nakledilen hastalar ise artık görmeye başladı.

Yurt dışından getirilen korneaların nakledildiği ilk hastalar, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen bir programla basın mensuplarının karşısına çıktı. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan’ın ve kornea nakillerinin ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Ayşe Burcu’nun da katıldığı programda basın mensuplarına gerçekleştirilen nakillerle ilgili olarak bilgi verildi.

Kadavralardan yapılan nakillerin her yıl yüzde 20-30 oranında arttığını söyleyen Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. irfan Şencan, amaçlarının ise yurt içinden temin edilen kornea sayısını artırmak olduğunu söyledi.

“Öncelikli hedefimiz Türkiye’den temin edebildiğimiz kornea sayısını artırmak” diyen Şencan, geçmişte temin edilen kornea sayısının 60 civarında olduğunu fakat geçen Haziran ayından bu yana ise 223 korneanın temin edildiğini kaydetti.

Şencan ayrıca, organ bağışı konusunda medyanın verdiği desteğe de dikkat çekerek basın mensuplarına gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.

"ARTIK KORNEA SIRASI BEKLENMEYECEK"

Kornea nakillerini gerçekleştiren Doç. Dr. Ayşe Burcu ise son 4-5 yıl içinde kornea temini konusunda Türkiye genelinde sıkıntılar yaşandığını fakat geçen Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen yeni yapılanmayla kornea temininin de arttığını kaydetti.

“Bundan sonra hiçbir hasta beklemeden korneaya kavuşabilecek” diyen Ayşe Burcu, çocuk hastaların ise kornea sırasında beklemesinin riskli olduğunu, çünkü bunun göz tembelliğine yol açabildiğini anlattı.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Burcu, şu ana kadar yurt dışından ithal edilen kornea sayısının 32 olduğunu bildirdi.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ise Türkiye çapında 5 bine yakın vatandaşın kornea nakli beklediğini, yıllık ise 2 bin 500 civarında kornea ihtiyacı olan vatandaşın ortaya çıktığını belirterek, “Bakanlar Kurulu yurt dışından ithal edebileceğimiz kornea sayısı hakkında bize 5 bine kadar hak tanıdı" diye konuştu.

Yurt içinden temin edilecek kornea sayısını artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirileceğinin mesajını veren Şencan, gerektiğinde ise yurt dışından 5 bin kornea temin edilmesinin yasal olarak önünün açıldığına dikkat çekti. Şencan ayrıca yurt dışından temin edilen korneaların ise ABD’deki göz bankasından getirildiğini söyledi.

Şencan, ithal edilen kornealarla ilgili olarak vatandaştan herhangi bir ek ücret alınmasının söz konusu olmadığının altını çizdi ve ithal edilen korneaların ücretinin ise SGK tarafından karşılanacağını ifade etti.

5 YAŞINDAKİ MAHMUT’A DA KORNEA NAKLİ YAPILDI
İthal edilen kornealardan sonra ameliyat olan ve gözleri görmeye başlayan hastalar ise, gerçekleştirilen operasyonun ardından gözlerinin görmeye başladığını anlattı. Bazı vatandaşlar 6 yıldan bu yana kornea nakli için sıra beklediklerini ifade ederken, organ bağışının artması durumunda kornea sırasında bekleyen vatandaşların daha fazla sıkıntı çekmeyeceğine vurgu yaptı.

5 yaşında olan ve 2,5 yaşında yere düşmesi sonucu gözündeki korneayı kaybeden Mahmut Devebakan ise yurt dışından gerçekleşen kornea nakli sonrasında gözüne kavuştu. Görmeye başlayan küçük Mahmut, 1 yıldır kornea nakli için Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden Ankara’ya gelip gitti. Küçük Mahmut’un babası Abdurrahap Devebakan da çocuğunun artık görebildiğini ve çok mutlu olduklarını söyledi.

5 yaşındaki Mahmut ise "Büyüyünce ne olacaksın?" diye soranlara ‘Doktor olacağım’ cevabını veriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim