• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Zayıflama ürünlerinde yasaklı 6 madde

Zayıflama ürünlerinde yasaklı 6 madde
Zayıflama ürünlerinin bir çoğuna hızlı kilo verdirmesi için yasaklı maddeler ekleniyor... Türkiye zayıflama ürünü nedeniyle genç bir kadının ölümünü tartışırken

Türkiye zayıflama ürünü nedeniyle genç bir kadının ölümünü tartışırken uzmanlardan zayıflama ürünleriyle ilgili yeni uyarılar geliyor.

Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği üyesi ve Mikro-Gen Ar-Ge Direktörü Dr. Özgür Göknel, gıda takviyesi olarak sınıflanan ve bütünüyle güvenli, hiçbir ciddi yan etkisi olmaması gereken tablet ya da kapsüllere, çeşitli firmaların ''sibutramin' ve ''sildenafil'' gibi kimyasal maddeleri daha hızlı kilo verdirmesi için eklediğini söyledi.

Dr. Özgür Göknel, günümüzde çok sayıda diyet ilacının bulunduğunu, ancak bunlardan bazılarının FDA onaylı ve sadece doktor kontrolünde kullanma izni olduğunu söyledi.

Birçok zayıflama ilacının ise kulaktan dolma bilgilerle internetten etkili bir reklam yapılarak pazarlandığına dikkati çeken Göknel, ''Biber hapından dolayı gerçekleşen ölüm dolayısıyla, birçok kişi bu tür onaysız zayıflama haplarından elini çekse de şişmanlık söz konusu olduğu için satışlar devam ediyor. Bitkisel denen ve çarpıntı yapan zayıflama ilaçlarında, çok sayıda zararlı olabilecek maddeler mevcut'' dedi.

''Zayıflama tabletlerinde insanın ölümüne yol açan, kimyasallardır, bitki ekstreleri değildir'' diyen Göknel, ileri analitik araştırmalar ile bitkisel tablet ve kapsüllere karıştırılan yasaklı maddeleri, şöyle sıraladı:

Sibutramin:
Doktor kontrolünde kullanılması gereken ana maddelerden biridir. Tokluk hissi ve enerji açığa çıkarmasıyla biliniyor. Amaç mutluluk hormonunu 'serotonin' yükselterek tokluk hissi vermek. Yan etkileri kronik kalp hastalıkları, çarpıntı, tansiyon, böbrek hastalıkları, ruh hastalıkları. Yüksek doz ölüme götürür. Doktor kontrolünde kullanılması gerektiği halde yıllarca ülkemizde Sağlık Bakanlığı izniyle, ancak reçete istenmeden yani doktor kontrolü dışında satılmış ve geçtiğimiz aylarda tüm Avrupa ülkeleri ile ülkemizde de yasaklanmıştır.

Efedrin:
Esasen astım ilacıdır. Sporcular, yağ yakımını hızlandırmak için bunu keşfettiler. Tokluk hissi veriyor ve kalp atışlarında hızlandırma yapıyor, yağ yakımını kolaylaştırıyordu. Kalp ve nabız hızında artış ve kanı sulandırmak için kafein ve aspirin ile kombine edilirdi. Kısaca ECA denen bu formülle geçtiğimiz senelerde İzmir'de 3 genç kalp krizinden öldü. Efedrin şimdi yasak. Ayrıca FDA da yasaklılar listesinde. Yan etkileri, kronik kalp rahatsızlıkları, çarpıntı, tansiyon...

Sinefrin: Şu sıralarda, çoğu zayıflama haplarında bulunan bir maddedir. Acı portakaldan üretilir, doğal olsa da bu zararlı olmadığı anlamına gelmez. FDA yasaklı maddeler arasındadır. Her ne kadar doğal yollardan üretilebilse de genelde sentetik olarak piyasaya sürülüyor. Yani kimyasal. Hem yan etkileri hem de etkileşim olarak efedrinin kardeşi bir maddedir. Oysa ki yasak. Doğal ya da sentetik olsa bile...

T3 ve T4: Vücutta aktif tiroid hormonlarıdır. Dışarıdan sentetik olarak alınması hipertiroidi etkisi verip, metabolizmayı hızlandırarak yağ yaktırmaya çalışır. Genellikle tiroid hastalarının kullandığı bu maddeler, zayıflama ilaçlarının içinde olabiliyor. Zararlarının arasında tiroid hormonlarını tamamen devre dışı bırakabilme olasılığı mevcut. Kalp krizine yol açabiliyor.

Salbutamol: Bu da bir astım ilacında kullanılan madde. Yan etkileri kronik kalp rahatsızlıkları, çarpıntı, tansiyon, böbrek hastalıkları, sıkıntı ve iç huzursuzluğu gibi psikolojik sorunlara da yol açabiliyor.

Clenbuterol: Yağ yakımı üzerine kullanılan yasaklı bir madde.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8009 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim