• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Zeytinyağının da fazlası zarar

Zeytinyağının da fazlası zarar
Son yıllarda kalp sağlığında zeytinyağının mucizevi etkisinin ortaya çıkması başka bir tehlikeyi gündeme getirdi. Zeytinyağının abartılı tüketilmesi sözkonusu.

Son yıllarda kalp sağlığında zeytinyağının mucizevi etkisinin ortaya çıkması başka bir tehlikeyi gündeme getirdi. Zeytinyağının abartılı tüketilmesi sözkonusu. Kalp hastalıklarından korunmak veya kandaki kolesterolü düşürmek sadece zeytinyağlı beslenmeye bağlı değil. Zeytinyağı bu faktörler içinde biri. Kanıtlanan bazı önemli beslenme araştırmaları sonuçlarına göre zeytinyağı son yıllarda ülkemizde de fazlası ile tüketiliyor. Zeytinyağının uygun ölçülerde kullanımı kan lipit profilini olumlu yönde etkiler, kan basıncını düşürür, LDL’nin oksidasyonunu baskılar, antitrombotik etkiler sağlar ve insüline karşı duyarlılığı artırır.

Sigarayla hareketsizliği ne yapmalı

Zeytinyağının popülaritesini artıran pek çok neden ortaya atıldı. İçeriğindeki tekli doymamış yağ asidi, antioksidan öğelerine sahip oluşu ve Akdeniz ülkeleri gibi zeytinyağının çok tüketildiği ülkelerde kalp hastalıklarının daha az görülmesi gibiözellikler zeytinyağını sağlıkta baştacı etmemize yetti. Ancak kalp hastalıklarında yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarının da risk etmeni olduğu nedense es geçiliyor. Yaşam biçimi derken alkol ve sigara kullanmamak ve düzenli yürüyüş yapmaktan bahsediyorum.

Yağ dengesini doğru kurmalı


Kalp hastalıklarından korunmak için, zeytinyağı tüketmek olumlu bir yaklaşımdır. Yağın 3’te birinin zeytinyağı, üçte birinin mısır özü, üçte birininde ayçiçek yağı olması gerek. Böylece dengeli bir yağ alımı sağlayarak yağların kilo aldırma etkisi azalır. Zeytinyağı önerilenden fazla tüketildiği zaman kilo artışına neden olur. Enerjisi fazla olmasına karşın karbonhidratlar gibi hemen kullanılabilen enerji kaynağı değildir. Kısa sürede vücutta depolanabilir. Bu nedenle diyette karbonhidrattan zengin yiyeceklerin daha çok yer almasına çalışılmalı az miktarda da sağlıklı yağ olan zeytinyağını kullanmak gerekir.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim