02 Mayıs 2024
  • Ankara18°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa17°C
  • Antalya25°C
  • İzmir25°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

BALDIRAN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

baldiran.gif

Diğer İsimleri : Ağuotu, Conium maculatum, Ciques, Hemlock

Botanik Bilgi : Maydanozgillerden; nemli yerlerde yetişen, 1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidir. Yaprakları büyük; gövdesi kalındır. Saplarının alt kısmı erguvani renktedir. Haziran aylarında beyaz çiçekler açar, çiçekleri yayvan ve küçüktür. Kötü bir kokusu olan zehirli bir bitkidir. “Büyük baldıran” ve “Küçük baldıran” olmak üzere 2 çeşidi vardır. Hekimlikte büyük olanı kullanılır. Ev ilaçlarında kullanılmaz.

Bilinen Bileşimi : Conin, conicein, conhydrin, koniin, koniselin, metilkoniin, konhidrin, elma asidi, eterik yağ.

Özellikleri : Ağrı kesici, spazm çözücü ve teskin edici özelliği varsada çok zehirli olduğu için dahilen kullanılmaz.

Faydaları :

Külleri saçlara sürülürse kuvvetlendirir.

Kaynatılıp lapası şişlik üzerine konursa şişliği indirir, romatizmaya iyi gelir.

Çay olarak kaynatılıp içilmeye devam edilirse göğüs ve akciğerde bulunan kan, safra, balgam ve sevdayı çıkarır.

Göğüs ağrısına, öksürüğe, nefes darlığına, idrar söktürmeye faydalıdır.

Zararları : 

İçerisinde yer alan bileşenler nedeniyle baldıran otu tüketimine bağlı olarak zehirlenme ve beraberinde ölüm söz konusu olabilmektedir. Özellikle bilinçsiz tüketim bu duruma sebebiyet verir. Baldıran otunun az miktarda yenilmesi bile ölüme neden olabileceği belirtilmektedir.

Bu bitkinin içerisindeki zehir tıp alanında siyatik ağrısı, tetanos, sara (epilepsi), trigeminal nevralji ve kore hastalığı gibi rahatsızlıklar için kullanılmaktadır.

Bundan dolayı bitkiyi toplayıp tüketmek son derece yanlıştır. Uzman bir kişinin kontrolü altında, gerekli durumlarda ve bilinçli olarak kullanılması gerekir.

UYARI : Terkibinde bulunan “Coniine“ maddesinin 0,5 ile 1 gramı yetişkin bir insanı öldürebilir. Ayrıca nefes yolarını felce uğratabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.