30 Nisan 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya21°C
  • İzmir13°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

KENEVİR NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

kenevir.gif

 

Diğer İsimleri : Kendir, Kentir, Kannabis, Esrarotu, Cannabis sativa, Hemp, Chanvre

 

 

Botanik Bilgi : Boyu 1-3 metreye kadar ulaşabilen 1-2 yıllık, dikey yükselen tüylü ve yarıdan sonra çatalaşmaya başlayan bitki yabani olarak da yetişebilir. Yaprakları karşılıklı bir sonraki ile çapraz, koyu yeşil renkli uzun saplıdır. Çiçekleri ayrı ayrı bitkilerin tepesinde veya dalların tepesinde bulunur. Meyveleri (Tohumlar) 3-6mm uzunluğunda grimsi esmer, siyahımsı esmer, yeşilimsi esmer renklerde olabilir ve çok ince bir kabuğa sahiptir.

 

Kullanıldığı Yerler : Dal uçlarında reçine ve uçucu bir yağ vardır. Meyveleri (Fructus cannabis) yağ bakımından zengindir. Tohumlarından çıkarılan yağ sabun sanayisinde kullanılır. Gövdesinin kabuk kısmından kenevir veya kendir denilen bir lif elde edilir. Bunlardan ip, halat veya kaba dokumalar yapılır.

Yetiştiği Yerler : Vatanı Hindistan olan kenevir,  Türkiye’nin hemen her yöresinde yetişir ve yetiştirilebilir, fakat esrar yapımında kullanıldığından dolayı kanunen yasaktır ve ekimi yapılmamaktadır.

Faydaları :

Romatizma ağrılarını geçirir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.