30 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa21°C
  • Antalya27°C
  • İzmir27°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

LABADA NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

labada.gif

 

Diğer İsimleri : Evelik, Develik, Rumex patientia, Patiencedock, Patience

 

 

Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasından; dere kanarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Kuzukulağının yakın akrabası olan labadanın ülkemizde yetişen 25 kadar türü vardır. Haziran-Eylül ayları arasında yeşilimtırak renkli küçük çiçekler açar. Boyu 50 santimetre ile 2 metre arasında değişir. Bitki, çiçeklerinden olgunlaşan meyvesindeki tohumlarla çoğalır. Köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri vardır. Yaprakları sebze olarak yenir. Ev ilaçlarında kökü ve yaprakları kullanılır.

 

Bilinen Bileşimi : Labadanın yapraklarında Fosfor - demir bileşimi, tanen, kazık köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri bulunur. Anadolu’nun bazı yerlerinde labada yaprakları salatada sebze yemeklerinde kullanılmaktadır.

Toplanması-Saklanması : Mayıs’tan Ağustos’a kadar yaprakları toplanarak kurutulur, yapraklarının çok sulu olması nedeniyle kurutması oldukça zordur. Bu nedenle dikkat edilmezse küflenebilir.
 

Faydaları :

Kanı ve bağırsakları temizler.

 

İştah açıcıdır.

 

Yaprakları, bedeni güçlendirici toniktir.

 

Kullanım Şekli : Bitkinin yapraklan çiğ olarak yenir ya da 1 litre sıcak suya 50 gr. taze labada yaprağı konulup 15-20 dakika kadar kaynatılır. Böylece elde edilen çaydan günde iki-üç kez birer bardak alınır.

Deri hastalıklarında etkilidir.

 

Çıbanları olgunlaştırır.

 

Yara ve egzamaları iyileştirir.

 

Kullanım Şekli : Bitkinin  yapraklarıyla yara lapası hazırlanır ve şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.

Kökünün Faydaları :

Müshil etkisi gösterir.

 

Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.