02 Mayıs 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa14°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Toplumun ruhsal hastalıklara yönelik tutumları, hastaların çare arama davranışını ve tedaviye uyumunu doğrudan etkilemektedir"

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

09 Ekim 2014 Perşembe 14:24

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, toplumun ruhsal hastalıklara yönelik tutumlarının, hastaların çare arama davranışını ve tedaviye uyumunu doğrudan etkilediğini belirtti.

Hamzaoğlu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanmakta olan bugünün 2014 yılı temasının "şizofreni ile yaşamak" olarak belirlendiğini ifade etti.

Zihinsel engelli ya da ruhsal bozukluğu olan bireylerin çoğu zaman damgalamaya maruz kaldığını vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"İnsan, ruhsal ve bedensel varlığı ile bir bütündür. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı,'ruhsal, bedensel ve sosyal olarak tam bir iyilik hali' olarak tanımlamaktadır. İnsanlar hayatları boyunca çeşitli hastalıklara sahip olabilmektedir ancak bu hastalıklardan en çok zarar görenler arasında ruh sağlığı hastalığı olan kişiler yer almaktadır. 1998 yılında yapılan Türkiye Ruh Sağlığı Profili çalışmasına göre Türkiye'de nüfusun yüzde 18'i yaşam boyu ruhsal hastalık yaşamaktadır. Toplumun ruhsal hastalıklara yönelik tutumları, hastaların çare arama davranışını ve tedaviye uyumunu doğrudan etkilemektedir."

Yorumlar
SON DAKİKA