29 Nisan 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

10 TL KATILIM PAYI ALMAYAN ÖZEL HASTANE PARA CEZASI YİYECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 10 TL katılım payı almayan özel sağlık kuruluşlarına para cezası uygulanacağını söyledi.

10 TL katılım payı almayan özel hastane para cezası yiyecek

14 Şubat 2009 13:45

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 10 TL katılım payı almayan özel sağlık kuruluşlarına para cezası uygulanacağını söyledi.

Antalya’da Özel Hastaneler Platformu ile Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneğince düzenlenen "Sağlığın ve Finansmanın Geleceği Sağlık Sigortası Uygulamaları" konulu 6’ncı Sağlık Zirvesi’nde konuşan Fatih Acar Türkiye’de çalışanların yüzde 48.9’unun kayıt dışı olduğunu, SGK’nın düzenli gelire kavuşması için kayıt dışının önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade ederek, geçen yıl yapılan çalışmalar sonucunda 5 ayda 246 bin kişinin kayıt altına alındığını bildirdi. Türkiye’de herkesin özel hastanelere gidebilmesinin yolunun açıldığını kaydeden Acar, "Özel sağlık kuruluşları tüm vatandaşlara açıldı. Geçen yıl özel sağlık kuruluşlarına 2.1 milyar TL ödeme yaptık. Ödemeler her ay düzenli yapıldı. 18 yaş altındaki 18 milyon insan sağlık sigortası kapsamına alındı" dedi.

Katılım payı kalkmaz

Hastanelerde katılım payı alınmasına da değinen Acar, bunun dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile olduğunu kaydetti. Katılım payından vazgeçmenin kesinlikle söz konusu olmadığını belirten Acar, "SGK olarak 10 TL’lik katılım payı üzerinde çok duruyoruz. 10 TL katılım payı almayan özel sağlık kuruluşlarına para cezası uygulanacak. Her alınmayan katılım payı için ceza var. Ancak ceza miktarı günlük 50 bin TL’yi aşmayacak. Amacımız ceza kesmek, 10 TL tahsil etmek değil, sistemin oturmasıdır. Haksız rekabetin önüne geçmek istiyoruz" diye konuştu.

Ödemelerde suiistimal


Sağlık kuruluşlarında yapılan sağlık harcamalarının bazılarında suistimallere rastlandığına dikkati çeken Acar, şöyle konuştu: "Geçen yıl 10 bin TL üzerinde sağlık harcaması olan 178 bin kişi var. Bu kadar yüksek faturalar kontrol altına alınacak. 178 bin kişiye faturaları gönderip, bu harcamaları gerçekten yapıp yapmadıklarını soracağız. Faturada suistimal var mı diye soracağız. 178 bin kişiye faturaları bir mektup ile bir ay içinde göndereceğiz. Ankara’da 14 hastanede 34 müfettiş, üç ay usulsüz ve haksız kazanç yapmışlar mı diye denetimler gerçekleştirdi. Denetimlerde, 222 ölmüş hastaya reçete yazıldığı, 3 grafi çekilmesine rağmen kuruma 35 bin adet fatura edildiği gibi usulsüz kazançlar tespit edildi."

Yorumlar
SON DAKİKA