6 GÜNLÜK BEBEĞE "MİLİMETRİK" YEMEK BORUSU OPERASYONU
Iğdır'da yemek borusu gelişmeden doğan Alp bebek, uçak ambulansla getirildiği Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kapalı yöntemle yapılan cerrahi operasyon sayesinde hayata döndü.

16 Temmuz 2024 Salı 11:08
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çalışkan: - "Sayılı merkezde uygulanan bu yöntemde, üç tane 3 milimetrelik delikten, bir kamera ve iki el aletiyle girerek iki uç yemek borusu birbirine dikiliyor. Bebeğimizin de ameliyatı gayet başarılı geçti, artık ağızdan beslenebiliyor"
Anne Emel Aras: - "Bebeğime kavuşmayı dört gözle bekliyorum, onu çok özledim. Daha kucağıma alamadım, kokusunu alamadım"
Iğdır'da yemek borusu gelişmeden doğan ve bu nedenle beslenemeyen Alp bebek, uçak ambulansla getirildiği Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kapalı yöntemle yapılan cerrahi operasyon sayesinde hayata döndü.
Emel-Emrah Aras çiftinin ikinci çocuğu olan Alp bebek, Iğdır'da 37 haftalıkken 2 kilo 900 gram ağırlığında dünyaya geldi.
Doğumunun hemen ardından yemek borusunun gelişmediği ve bu nedenle beslenemediği saptanan bebek, yaşamsal riskten ötürü Sağlık Bakanlığına ait uçak ambulansla Ankara'ya sevk edildi.
"Özofagus atrezisi ve trakeaözofageal fistül" olarak adlandırılan bu doğumsal anomaliyi kapalı cerrahi yöntemle onarabilen sayılı merkezlerden biri olan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan bebek, 6 günlükken yapılan başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.
- 3 milimetrelik delikten yemek borusu dikildi
Alp bebeğin ameliyatını gerçekleştiren Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Doğuş Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır Devlet Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeğin doğum öncesinde herhangi bir anomali bulgusunun bulunmadığını belirtti.
Bebeğin doğum sonrası ağızdan beslenememesi üzerine yapılan tetkiklerde yemek borusunun gelişmediğinin saptandığını ve hastanenin kendileriyle iletişime geçtiğini anlatan Çalışkan, uçak ambulansla sevk edilen Alp bebeğin ameliyatını hızla planladıklarını ifade etti.
Doç. Dr. Çalışkan, Alp bebek hastaneye ulaştığında genel durumunun iyi olduğunu, öncesinde de uygun tedavisinin yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Özofagus atrezisi çok nadir görülen doğumsal bir anomali. Bu anomalinin yaşamla bağdaşması için yemek borusunun ameliyatla uç uca dikilmesi gerekiyor. Bu, tüm dünyadaki çocuk cerrahisi kliniklerinin en özellikli, önemli ameliyatlarından biri. Kliniğimizde, bu ameliyatları çok sayılı merkezde yapılabilen kapalı yöntemle gerçekleştiriyoruz. Üç tane 3 milimetrelik delikten, bir kamera ve iki el aletiyle girerek iki uç yemek borusu bir araya getirilip dikiş atılıyor.
Bebeğimizin de bu ameliyatı gayet başarılı geçti. Bugün ameliyat sonrası 7'nci gününde, artık ağızdan beslenebiliyor, her şey yolunda. Umarım en kısa zamanda da taburculuğunu planlayacağız. Durumu gayet iyi."
Alp bebeğin düzenli takiplerinin hastanede devam edeceğine değinen Çalışkan, "Uçak ambulans sayesinde bebeğimiz hastanemize hızlıca ulaştı. Şu an tecrübeli ellerde, yenidoğan yoğun bakım uzmanlarının, anestezi uzmanlarının desteğiyle, multidisipliner tedavi yöntemiyle başarıya ulaştık." dedi.
- "Yaklaşık 4 bin doğumda 1 görülüyor"
Yemek borusunun gelişmemesine neden olan anomalinin nadir görüldüğünü aktaran Çalışkan, "Bu anomali, yaklaşık 4 bin doğumda 1 görülüyor. Yenidoğan bir bebekte yemek borusu, takriben 10 santim uzunluğunda, 4-5 milim genişliğinde incecik bir yapıya sahiptir. Bu yemek borusunun üst kısmından kesildiğini ve kapalı olduğunu, alt kısmının ise nefes borusuna açık olduğunu düşünün. Tamamen hayatla bağdaşmayan bir durum." bilgisini paylaştı.
Anomalinin kesin nedeninin bilinmediğini belirten Çalışkan, "Kapalı yöntemle ameliyatın bebek açısından çok büyük olumlu etkileri bulunuyor. Bebek açısından ameliyat stresini minimuma düşürür, büyük bir kesi olmaz ve hayatının ilerleyen dönemlerinde göğüs deformitesi riskini belirgin şekilde azaltır." diye konuştu.
Doç. Dr. Çalışkan, kapalı ameliyatın estetik açıdan da ciddi artıları olduğuna dikkati çekti.
- "Bebeğime kavuşmayı dört gözle bekliyorum"
Alp bebeğin annesi 30 yaşındaki Emel Aras da bebeğinin uçak ambulansla hızla sevk edilmesi ve hastanedeki tedavisinin başarılı geçmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Yetkililere ve doktorlara teşekkür eden Aras, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bebeğime kavuşmayı dört gözle bekliyorum, onu çok özledim. Daha kucağıma alamadım, kokusunu alamadım. Allah kimseyi, doğum yaptıktan sonra evladını alamadan eli boş şekilde hastaneden çıkarmasın. Çok zor bir süreçti ama çok şükür evladım iyi, sağlıklı. Sayılı günler kaldı kavuşmamıza, sağlıkla kucağıma alacağım inşallah."

Dünya Kalp Federasyonuna göre, dünyada her dört yetişkinden biri hipertansiyon hastasıFederasyonun verilerine göre, hipertansiyon hastalarının yüzde 20'sinden azı, tansiyonunu kontrol altında tutabiliyor. Araştırmalar, hava kirliliğinin, hipertansiyonun görülme sıklığını artırdığını ortaya koydu.17 Mayıs 2025 Cumartesi 12:13İÇ HASTALIKLARI
Yeşilay, 4 ülkeden 30 genci bağımlılıkla mücadele için Edirne'de buluşturduYeşilay Edirne Şubesince yürütülen proje kapsamında Türkiye, Azerbaycan, Ürdün ve Bulgaristan'dan gençler, bağımlılıkla mücadele çalışmalarını paylaşmak üzere Edirne'de bir araya geldi.17 Mayıs 2025 Cumartesi 12:03BASIN HABERLERİ
Bor madeninden yüksek koruyuculuğa sahip cerrahi maske üretildiBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) akademisyenleri, bor madeninden yüksek koruyuculuğa sahip, konforlu kullanım sunan cerrahi maske geliştirdi.17 Mayıs 2025 Cumartesi 11:58ÜNİVERSİTELER
Yeme bozukluğu ve psikolojik etkenler obeziteyi tetikliyorSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılbaş:17 Mayıs 2025 Cumartesi 11:33RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
Sağlık Bakanlığının talebiyle bu yıl 1669 internet sitesine erişim engeliSağlık Bakanlığı, halk sağlığını korumak ve vatandaşların güvenli ürüne erişimini sağlamak amacıyla internet, sosyal medya ve benzeri mecralarda mevzuata aykırı ilaç satışı ve tanıtımı yapanlara yönelik mücadelesini sürdürüyor.17 Mayıs 2025 Cumartesi 11:28SAĞLIK BAKANLIĞI
Tokat'ta KKKA teşhisi konulan 1 kişi hastanede tedavi görüyorTokat'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konulan 1 kişi Tokat Devlet Hastanesi'nde tedavi ediliyor.17 Mayıs 2025 Cumartesi 11:18ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
Dünya şampiyonu 12 yaşındaki para yüzücü Kerim'in hedefi olimpiyat şampiyonluğuDoktorunun tavsiyesiyle 4 yıl önce başladığı yüzmede dünya şampiyonluğuna ulaşan 12 yaşındaki para yüzücü Kerim Duyar, olimpiyat şampiyonluğu hedefiyle çalışıyor.17 Mayıs 2025 Cumartesi 11:08ENGELSİZ HABERLER
Gelibolu'da su arıtma depolarının temizliği yapıldıÇanakkale'nin Gelibolu ilçesinin merkez belediye ile iki belde belediyesi ve 26 köye ait su arıtma depoları temizlendi.15 Mayıs 2025 Perşembe 16:48BASIN HABERLERİ
Bakan Memişoğlu'ndan Konya'daki depreme ilişkin açıklama:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Konya'nın Kulu ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından Bakanlık birimlerine bildirilen herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını bildirdi.15 Mayıs 2025 Perşembe 16:43SAĞLIK BAKANLIĞI
İran Meclisi Sağlık Komisyonu yetkilisi: "İran'da evli kadınların yüzde 60'ı çocuk sahibi olmak istemiyor"İran Meclisi Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Fatime Muhammedbeygi, ülkesindeki evli kadınların yüzde 60'ının çocuk sahibi olma konusunda istekli olmadıklarını söyledi.15 Mayıs 2025 Perşembe 16:08KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel