29 Nisan 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya19°C
  • İzmir14°C

ACİL HASTALARI KABUL ETMEYEN HASTANELERE İŞLEM YAPILACAK

Hastane hastane dolaşan, sonunda da parmağı dikilemeyen 12 yaşındaki Doğan Ay'ın başına gelenler Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Acil hastalara kayıtsız şartsız hizmet verilmesini isteyen Bakanlık, aksi durumda adlî işlem başlatacak.

Acil hastaları kabul etmeyen hastanelere işlem yapılacak

29 Temmuz 2009 08:23

Hastane hastane dolaşan, sonunda da parmağı dikilemeyen 12 yaşındaki Doğan Ay'ın başına gelenler Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Acil hastalara kayıtsız şartsız hizmet verilmesini isteyen Bakanlık, aksi durumda adlî işlem başlatacak.

5 hastane dolaştığı için parmağı dikilemeyen 12 yaşındaki Doğan Ay, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, tüm hastaneleri uyararak, acil hastalara kayıtsız şartsız hizmet verilmesini istedi. Bunun hem insanî hem de hukukî bir görev olduğunun altını çizerken aksi tutum sergileyenler hakkında idarî ve adlî işlem başlatılacağını da vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, Sultangazi'de merdiven boşluğuna düşerek serçe parmağı kopan 12 yaşındaki Doğan Ay'ın çeşitli bahanelerle hastanelere kabul edilmediği iddiasıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Yapılan yazılı açıklamada sürecin, Bakanlığın ilgili bütün birimleri tarafından hassasiyetle takip edildiği belirtildi. Doğru ve zamanında yapılan tıbbî müdahalenin hayat kurtardığı, en küçük gecikmenin telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğurabildiği vurgulanırken acil tıbbî müdahale gerektiren durumlarda, hastanın uygun tedavisinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılmasının ve gereken müdahalenin zamanında yapılmasının önemine değinildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Bu konu hükümetimizin ve Sayın Başbakan'ımızın özel önem verdiği bir konudur. Nitekim konunun önemine binaen Başbakanlık makamı 26 Haziran 2008 tarih ve 26918 sayı ile Resmi Gazete'de 'Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumu' konulu bir genelde yayımlamıştır. Bütün sağlık kurumları söz konusu Başbakanlık Genelgesi'ne uymak ve uygulamalarını buna göre yönlendirmek durumundadır.

Üniversitelere ait araştırma hastaneleri dahil olmak üzere kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının, acil vakaların kabulü, gerektiğinde başka bir sağlık kurumuna nakli ve tedavi masraflarının karşılanması hususlarında uyarıldığı açıklamada, uyulması gereken kurallara yer verildi:

ACİL SAĞLIK HİZMETİ vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbî müdahaleyi kayıtsız şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır.

SAĞLIK KURULUŞLARI acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbî müdahaleyi yapmaktan kaçınmayacaktır.

ACİL HASTANIN sevk edileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri (112 Acil) komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılacaktır.

HASTALARIN acil tıbbî müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmayacaktır. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemler acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacaktır.

HASTA YAKINLARI veya hastanın tedavisini üstlenen sağlık kuruluşunun, hastanın acil sevkini kendi imkanlarıyla yapmak istemeleri halinde, sevk edilecek sağlık kuruluşu ile irtibat kurmak ve hastanın mağduriyetine meydan vermemek, durumu komuta kontrol merkezine bildirmek kaydıyla nakli gerçekleştirebileceklerdir.

Açıklamada, bu tür sıkıntılarla karşılaşan vatandaşların 112 Acil Servis numarasını ya da Sağlık Bakanlığı'nın 184 numaralı Alo SABİM hattını aramaları istendi.

Memurlar.net

Yorumlar
SON DAKİKA