02 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya25°C
  • İzmir20°C

ACİL SERVİS YOĞUNLUĞUNA AHEF'TEN DİKKAT ÇEKEN ÖNERİ

Aile Hekimleri Derneği Federasyonu acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak için dikkat çekici bir öneride bulundu.

Acil servis yoğunluğuna AHEF'ten dikkat çeken öneri

28 Ekim 2013 Pazartesi 09:31

AHEF Genel Başkanı Dr.Murat Girginer, "Sebep acillerin ücretsiz olması. Aile hekimlerine başvuranlardan alınan 3 lira katkı payı kaldırılıp aynı ücret acile başvuranlardan alınmalı" diye konuştu.

Aile Hekimleri Derneği Federasyonu (AHEF) tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Aile Hekimliği Kongresi (AHEKON) Antalya'da gerçekleştirildi. Kongrede konuşan AHEF Genel Başkanı Dr.Murat Girginer, acil servislere başvuran hasta yoğunluğunun sebeplerinin araştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Dr. Girginer, "Sorun acile başvuran hastaların gerçek acil hastası olmaması" dedi. Dr. Girginer, 76 milyon nüfuslu bir ülkede yılda 90 milyon kez acile başvuru gerçekleştiğini belirtti. "Bu çok büyük bir rakam ve reel değil" diyen Girginer, acilen bunun önleminin alınması gerektiğini söyledi.

ÖZELE BAŞVURU AZ

Dr. Girginer aile hekimlerine başvuran hastalardan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 3 lira katkı payı aldığını hatırlattı. AHEF olarak bir önerileri olduğunu kaydeden Girginer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna rağmen acile başvuran hastadan para alınmıyor. Bizce acildeki hasta yoğunluğunun sebebi budur. Bayramın ilk gününde benim çalıştığım hastanedeki acil servise başvuranların sayısı 1400'dü. Maalesef bunun bin tanesi acil olmayan vakalar. Aynı gün özel bir hastaneye başvuran hasta sayısı 50 ve bunların hepsi gerçek acil vakası. Çünkü orada hastadan katkı payı ve farklı ücretler alınıyor. Buna bakarakmevcut katkı payı uygulamasını tersine çevirmemiz lazım. Yani aile hekimine başvuran hastadan katkı payı alınmayacak. Acile başvuranlardan alınacak. Böylece acil olmayan kişinin acile başvurması önlenmiş olacak."

'Sözleşmeli doktor çalıştırılsın'


AHEF Genel Başkanı Dr. Murat Girginer, hastanelerdeki nöbetçi doktor açığının kapatılması için Kamu Hastaneleri Birliği tarafından hizmet alınabileceğini kaydetti. "Hastaneler dışında farklı alanlarda görev yapan, genç emekli olan çok sayıda hekim var. İsteyen hekim, aile hekimleri de dahil acilde çalışmak için başvurup buradaki açığı kapatmaya çalışsın. Hastanede çalışan doktorları özendirmek için ise nöbet ücretleri artırılabilir. Oradaki yığılmayı başka hekimlerle kapatmanın, o hekimlerin gerçek hizmetlerini engellemenin bir anlamı yok" şeklinde konuştu.

NESRULLAH SONAY

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA