29 Nisan 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa14°C
  • Antalya20°C
  • İzmir18°C

AÇLIĞINIZI KONTROL EDİN

Açlık kontrolü kilo kaybının ilk adımı. Uzmanlar zayıflamak isteyenlere yediklerini not etmelerini tavsiye ediyor.

Açlığınızı kontrol edin

25 Şubat 2012 Cumartesi 10:10

Kilo kontrolünde en önemli faktör açlığı kontrol etmek. Açlığınızı kontrol edebilmek özellikle kilo kaybetmek istediğiniz bir dönemde büyük önem taşımaktadır. Doygunluk ne kadar süre tok kaldığınız ile alakalıdır ve bunu etkileyen birçok faktör mevcuttur. Kan şekeri seviyesini düzenleyen insulin hormonu ve bunun gibi başka hormanlar ve bazı fiziksel mekanizmalar açlık ve tokluk duygusunu tetiklemektedir. Bazıları sadece aç olduğu için değil de başka nedenlerden yemek yemektedir. Bazıları ise saatinde yemek yemeyi alışmıştır, belli saatlerde aç olup olmaksızın yemek yemektedirler. Diğer başka bir grup ise duygusal durumuna göre yemek yer. Bu tetikleyiciler psikolojik açlığın çeşitleridir ve bazen aşırı derecede yemek yemek için çok güçlü etken olabilmektedirler. Çok yemek yediğinizi fark ettiğiniz bir dönemde yediklerinizi not etmeniz aşırıya kaçmanızı engellemeye yardımcı olacaktır.

ZAYIFLAMAK İÇİN PRATİK BİLGİLER

- Her öğününüzde bir miktar protein olması iştahınızı bastırmada etkili olur ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir.

- Basit şeker içeren (mesela tatlı, ekmek, hamur işi...) besinlerden uzak durmakta fayda var. İlla yenecekse protein içeren bir gıda ile az miktar tüketilebilir.

- Sık ve küçük öğünler tüketin. Bu, çok aç kalmanızı ve sonraki öğünde ölçüyü kaçırmanızı engelleyecek, metabolizmanızı canlı tutacaktır.

- Her öğün lifli gıdalar (mesela sebze, meyve, tahıllı ekmek...) tüketmeye özen gösterin.

- Egzersiz yapın! İştahı düzenleyecek ve açlığınızı kontrol etmeye yardımcı olacaktır.
 

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA