29 Nisan 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa14°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

ADET DÖNEMİ KABUSUNUZ SONA ERSİN!

Ağrılar ve ansızın değişiveren bir ruh hali... İlk pedinizi aldığınız o günden beri çok şey değişti ama her ay, onca koşturmacanın ...

Adet dönemi kabusunuz sona ersin!

18 Haziran 2011 Cumartesi 11:17

Ağrılar ve ansızın değişiveren bir ruh hali... İlk pedinizi aldığınız o günden beri çok şey değişti ama her ay, onca koşturmacanın üzerine tuz-biber eken şikayetleriniz hâlâ aynı değil mi? İşte âdet dönemi sorunlarına karşı önlemler

Bir zamanlar kadınların âdet döneminde yaşadığı sorunlara karşı yapılabilecek çok fazla bir şeyin olmadığına inanılırdı; ancak günümüzün jinekologları kesinlikle aksini düşünüyor. Yapılan araştırmalar, bu sürecin daha kolay atlatılabileceğini kanıtlıyor. Cosmopolitan dergisi, bu dönemi sorunsuz geçirmenin yollarına değindi.

BAŞLAMADAN ALT EDİN
Uzmanlara göre, sancıları kontrol altına almada kritik bir nokta var ki, o da zamanlama. Regl olacağınızı hissettiğiniz an, hatta kanama henüz başlamadan, reçetesiz ağrı kesicilerden bir tanesinden alabilir ve bunu her altı saatte bir tekrarlayabilirsiniz. Eğer, ilaçları erken almanıza rağmen sancılarınız hafiflemiyorsa, jinekoloğunuza danışmanızda fayda var.

TUVALET TURUNA SON
Pek çok kadın, adet döneminin ilk günlerinde sık sık tuvalete koşup durmaktan yakınır. Yani bazı kadınlarda, bağırsaklar da, tıpkı rahim gibi etkilenir ve kasılmaya başlar. Bu da bağırsak bozulmalarına yol açar. Bu durumda çözüm yine ağrı kesici ilaçları, henüz sancılar kendisini göstermeden almak. Fakat karnınızdaki gurultular başladıysa vakit kaybetmeden bir ishal ilacı kullanabilirsiniz.

 

 

ŞİŞKİNLİĞİNİZİ AZALTIN
Şişkinlik de bu günlerin en sevimsiz sorunlarından... Potasyum açısından zengin besinlerden bol bol tüketerek su tutma yani ödem sorunuyla savaşmak mümkün. Muz, ıspanak, yağsız et, tavuk ve balıkta bulunan mineraller sayesinde böbrekleriniz fazla suyu rahatça atabiliyor. Ayrıca ne kadar çok su içerseniz, o kadar çok tuvalete gider ve fazla suyu atarsınız.

RUH HALİNİZİ DENGELEYİN

Kendinizi mutlu hissederken sadece bir dakika sonra sinir krizi geçirmeye başlıyorsunuz... Bunun sorumlusu âdet döneminin ilk günlerinde dalgalanıp duran östrojen ve progesteron seviyeleriniz. Dengesiz ruh haliyle savaşmanın yoluysa bu dönem yaklaşırken kendinize iyi bir süt ürünleri kürü yapmanız. Yani her gün üç- dört porsiyon süt, peynir ya da yoğurt tüketebilirsiniz. Ayrıca 20 dakikalık bir egzersiz de mutluluk hormonu salgılamanızı sağlayabilir.

 

 

BAŞ AĞRILARINA ÇARE
Âdet dönemi migreni başın bir tarafını tutan ve ışığa karşı hassasiyetle birlikte seyreden ciddi bir problem. Uzmanlara göre, buna karşı ilk yapılması gereken, kafein içeren ve reçetesiz satılan bir ağrı kesici almak. Eğer reçetesiz ilaçlar işe yaramıyorsa, doktorunuzdan özel migren ilaçlarından yazmasını talep edebilirsiniz. Ağrıyı hissettiğiniz anda sakin ve loş bir ortama çekilmek de akıllıca olacaktır. Ayrıca, âdet döneminden bir hafta önce, migren tetikleyici besinlerden uzaklaşmaya başlayabilir; kırmızı şarap, çikolata ve peynir tüketiminizi sınırlayabilirsiniz.

SİVİLCE SORUNUNA ÇÖZÜM
Akne sadece ergenlerde değil âdet dönemindeki kadınlarda da sık rastlanan bir sorun. Özellikle testosteron hormonundaki değişim, vücudunuza daha fazla yağ salgılaması gerektiği sinyallerini veriyor ve daha fazla yağ kolayca ciltteki gözenekleri tıkıyor. Tıkalı gözeneklerinse, sivilce ya da siyah nokta anlamına geldiğini hepimiz biliyoruz. Çözüme gelince; yapmanız gerekenler diğer dönemlerde rastlanan sivilcelere karşı uygulamanız gereken gibi. 'Benzoylperoksit' ya da 'salisik asit' içeren bir ürünü, önerildiği şekilde kullanabilirsiniz.

 

 

GÖĞÜS HASSASİYETİ BİTSİN
Bu dönemde göğüslerin niçin hassaslaştığı hâlâ yanıtı tam olarak bulunamayan bir soru işareti. Bir teoriye göre, vücutta tutulan ödem, göğüsleri hassaslaştıran prolaktin hormonunun salınımını tetikliyor, göğüsler son derece duyarlı hale geliyor. Ödeme karşı başka neler mi yapabilirsiniz? Kafein tüketimini azaltın, tuzlu yiyeceklerden ve alkolden vazgeçin. Potasyum içeren besinlere ağırlık verinve spor salonuna daha sık uğrayın.

ENERJİNİZ ZİRVEDE OLSUN
Âdet döneminin en sık yakınmalarından olan yorgunluk hissi. Uzmanların çözüm önerisiyse, yatağa her zamankinden bir saat daha erken gitmek. Fakat gece yaptığınız tembelliği gün içine taşımamanız gerekiyor çünkü uzmanlara göre, yorgunluğun en etkili ilacı hareket etmek. Bisiklete binin ya da dans edin. Ayrıca tatlıdan ve kahveden uzak durun çünkü sağladıkları enerji patlaması çok sürmeyecek, kan şekerinizdeki ani çıkış ve düşüş bitkin hissetmenize yol açacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA