08 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul19°C
  • Bursa18°C
  • Antalya22°C
  • İzmir21°C

AHISKA TÜRKÜ SAĞLIKÇILARIN "DENKLİK" SORUNU DEVAM EDİYOR

İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Taş: "Ahıska Türk'ü bazı doktorlar, çalışma izni olmadığı gerekçesiyle, ameliyat yapması gereken elleriyle mobilyacılarda zımpara ve ambalajlamada çalışıyor, inşaatlarda görev alıyor"

Ahıska Türkü sağlıkçıların "denklik" sorunu devam ediyor

04 Temmuz 2014 Cuma 10:06

İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Taş, Türkiye'de "denklik" sorunu yaşayan Ahıska Türk'ü bazı doktorların, çalışma izni olmadığı gerekçesiyle, ameliyat yapması gereken elleriyle mobilyacılarda zımpara ve ambalajlamada çalıştığını, inşaatlarda görev aldığını söyledi.

Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992 yılından sonra Türkiye'ye yaklaşık 200 bin Ahıska Türkü'nün geldiğini, bunların 60 bininin vatandaşlığı olmadığı için sağlık ve çalışma sorunu yaşadığını söyledi.

Bursa genelinde de yaklaşık 40 bin civarında vatandaşlık sorunu yaşayan Ahıska Türk'ü bulunduğunu, bunların arasında beyin cerrahı, profesör, mühendis, doktor ve hemşirelerin yer aldığını belirten Taş, şöyle konuştu:

"Bu vatandaşlarımızın çoğu geçici, günlük işlerde çalışıyor. İnegöl'dekiler hafta sonları mobilya sanayisinde yevmiyeli olarak görev yapıp, hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Ahıskalı hemşirelerin devlet hastanelerinde şu anda yaklaşık 2 yıl ücretsiz staj yapması gerekiyor ki denklik verilsin. Böyle olunca hemşirelerin çoğu 5 gün devlet hastanesinde çalışıyor, hafta sonları da yevmiyeci olarak harçlıklarını çıkarma mücadelesi veriyor. Bu sorunların çözümü için denkliklerin kolaylaştırılması gerekiyor. Bu kişilerin dil sorunu yok. Dilleri Türkçe. O yüzden yetkililerden özellikle denklik konusunda kolaylık yapılmasını bekliyorum."

İnegöl'de denklik sorunu yaşayan 40 civarında hemşire, 10-15 civarında ise doktor bulunduğunu aktaran Taş, "Ahıskalıların vatandaşlıkları olmadığı için çalışma izinleri de yok. Devletimiz bunlara oturma izni veriyor. Fakat çalışamaz kaşesi basıyor. Böyle olduğu içinde gayri meşru yollardan çalışma hayatına atılıyorlar. Çoğu yerden paralarını dahi alamıyorlar" dedi.

Taş, günlük 20-25 liraya mobilya sanayisinde ve inşaatlarda çalışan doktorlar olduğunu ifade ederek, "Bazı doktorlar, çalışma izni olmadığı gerekçesiyle, ameliyat yapması gereken elleriyle mobilyacılarda zımpara ve ambalajlamada çalışıyor, inşaatlarda görev alıyor" diye konuştu.

Yorumlar
SON DAKİKA