30 Nisan 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir23°C

AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI BİR DİZİ SIKINTIYI BERABERİNDE GETİRDİ

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Beyazıt İlhan, Aile Hekimliği sisteminin Ankara'da sağlık hizmetlerinin dengesini bozduğuna dikkat çekti. Pratisyen doktorların, aile hekimi olmaları nedeniyle ...

Aile Hekimliği uygulaması bir dizi sıkıntıyı beraberinde getirdi

29 Nisan 2011 Cuma 08:32

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Beyazıt İlhan, Aile Hekimliği sisteminin Ankara'da sağlık hizmetlerinin dengesini bozduğuna dikkat çekti. Pratisyen doktorların, aile hekimi olmaları nedeniyle ambulanslarda sağlık teknisyenlerinin görev yaptığını söyledi.

ATO Başkanı Beyazıt İlhan, Aile Hekimliği sistemine geçişle devletin birinci basamak sağlık hizmetlerini özelleştirdiğini belirterek, sistem uygulanmaya girmesinden bu yana acil servislerde ve ambulanslarda doktor sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. Devletin özelleştirmeye çalıştığı birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamusal olması gerektiğini savunan İlhan, sağlık ocaklarının bilinçli olarak gözden düşürüldüğünü dile getirdi.

İlhan, "Önce bir yeri, bilerek kötü hale getiriyorlar, sonra burası kötü deyip kapatıyorlar ya da sistemi alaşağı ediyorlar. Doktoru küçük esnaf haline getirmeye çalışıyorlar" dedi.

'Acil'e pratisyen yok

Pratisyen doktorların "Aile hekimi" olmasının ardından uzman doktorların acil servislerde görev yaptıklarını anlatan İlhan, "Örneğin göz hekimi, kulak burun boğaz hekimi yıllardır acil servis hizmeti vermemiş, kendi uzmanlık dalına yoğunlaşmış karın ağrısıyla, felçle geleni tedavi etmek zorunda bırakılıyor. Sistem tamamamen tarumar edilmiş durumda" dedi. İlhan, Ankara'da şu an hekim bulunduran ambulans sayısının çok az olduğuna, genelde sağlık teknisyenlerinin görev yaptığına dikkat çekti ve "Bazı durumlarda bir ambulans yetmiyor, hekimi olan ikinci bir ambulans çağrılıyor" dedi.

Sistemdeki hataları Ankara halkının çektiğini dile getiren İlhan, sağlık ocağından devşirme aile sağlık merkezlerinin de sınırlandırıldığını söyledi. İlhan, "Bekleme salonu büyükse, plazma tv varsa, ultrason cihazına sahipse aile sağlık merkezi, bu sınıflandırmada daha üste çıkıyor ve devletten daha çok para alabiliyor" dedi. Aile hekimi hangi aile sağlık merkezinde ise, hastasının da ona göre hizmet alacağını dile getiren İlhan, "Bu uygulama ile yurttaşı da sınıflandırıyorlar" diye konuştu.

Başkent sıfır çekti

Ankara'da 1247 aile sağlık merkezi olduğunu ve ilk listeye göre 1108 tanesinin sıfır puan aldığını belirten ilhan, 119 tane D, 6 tane B varken A sınıfının ise hiç olmadığını vurguladı, ilhan, 2 hafta sonra gönderilen yeni listede ise bazılarının sınıflarının, bu kısa zaman içinde yükseldiğine dikkat çekerek, "Öyle ciddiyetsiz bir uygulama ki 2 hafta içinde hepsi sınıf atlıyor" dedi. ilhan, doktorların su parası, elektrik faturası, kira, tuvalet kağıdı hesabı yapmaktan, kendilerini geliştirecek zamanının kalmadığını kaydetti.

'Albümde hekim yok'

Günde 50-60 tane hasta muayene etmek zorunda kalan aile hekiminin merkezden dışarı çıkamadığını anlatan ilhan, "Vatandaş aile sağlık merkezine gidiyor, 2-3 saat sıra bekliyor, 2 dakikada çıkıyor. Bu durumda reklamlardaki 'Fotoğraf albümünüzde hekiminize de yer açın' sloganı gerçekle bağdaşmıyor" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA