30 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa21°C
  • Antalya30°C
  • İzmir25°C

AMBULANS HELİKOPTERLER İÇİN HER İL VE İLÇEYE HELİPORT YAPILACAK

Sayıları 18'e çıkan ambulans helikopterler yılda 25 binden fazla hasta taşıdı. Helikopterlerin rahat inmesi için her il ve ilçeye heliport yapılacak.

Ambulans helikopterler için her il ve ilçeye heliport yapılacak

20 Ocak 2015 Salı 12:48

Denir Derin

Türkiye'nin 2008 yılında tanıştığı hava ambulansları ile bugüne kadar 25 bin 163 hasta taşındı. 17 helikopter ve 3 uçak ambulansla binlerce hayat kurtuldu. Hakkari'de yolları kapanan köyde doğum yapan kadından Gazze'de bombadan yaralanan çocuğa, Trabzon'da meydana gelen trafik kazasında yaralanan kişiden Muğla'da paraşütten düşen turiste kadar birçok kişinin imdadına yetişen hava ambulansları, bugüne kadar 355 de yurt dışı uçuşu gerçekleştirdi. Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı açılış ile gece uçabilen ambulans helikopter de filoya katılarak toplam helikopter ambulans sayısı 18'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı şimdi de helikopterlerin rahat inebilmesi için her il ve ilçeye heliport yapımı için çalışmalara başladı.

Başbakan Davutoğlu da önceki gün Tekirdağ'da katıldığı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nin açılışında filoya yeni katılan gece de uçabilen ambulans helikopterin müjdesini verdi. Böylece Sağlık Bakanlığı bünyesinde toplam 18 helikopter ambulans oldu. Davutoğlu gece uçabilen helikopter ambulansın sadece 13 ülkede olduğunu duyurmuştu. SABAH'a konuşan Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, kuruluşundan bugüne kadar hava araçlarıyla yürütülen nakil operasyonu sayısının 25 bin 163'e ulaştığını açıkladı. Türkiye'nin dünyada örnek gösterildiğini vurgulayan Doç Dr. Nacar, "Türkiye geçmişte eksikliği hissedilen acil sağlık hizmetleri artık dünyada örnek gösterilen bir düzeye ulaşmıştır" dedi.

KAZALARA ANINDA MÜDAHALE

Doç. Dr. Nacar, hava ambulans hizmetleri ile bugüne kadar kar nedeniyle yolları kapanan köylerden hamilelerin ve bebeklerin hastanelere nakledildiğini, operasyonlarla alman organların nakil için beklenen hastanelere yetiştirildiğini, kara yollarına inilerek trafik kazasında ağır yaralanan vatandaşlara acil müdahalede bulunulduğunu bildirdi.

İlk ambulans uçağın 16 Nisan 2010'da hizmete başladığını belirten Doç. Dr. Nacar, "Uçaklarımızla bugüne kadar 6 bin 616 hasta ve 475 organ nakli gerçekleştirildi. Aynı anda 4 hastayı alabildiğimiz uçaklarımız, gece uçabildiği için 24 saat hizmet veriyor" dedi.

Doç. Dr. Nacar, ilk ambulans helikopterin ise 28 Ekim 2008'de hizmete başladığını, şu an 17 olan filodaki helikopterlerin, Ankara'da 2., İstanbul, Malatya, Çanakkale, Bursa, İzmir, Antalya, Afyon, Adana, Kayseri, Konya, Diyarbakır, Van, Erzurum, Trabzon ve Samsun'da 1'er adet bulunduğunu bildirdi. Helikopterlerin pilot dışında bir doktor ve bir yardımcı sağlık görevlisi ile hizmet verdiğini aktaran Doç. Dr. Nacar, bölge dışına gerçekleştirilen sevk ve idarenin Sağlık Bakanlığı Hava Operasyon Merkezi'nce yürütüldüğünü söyledi. Nacar, 2,5 saat havadan kalabilen ambulans helikopterlerin 400 kilometre uzağa gidebildiğini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA