29 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa16°C
  • Antalya27°C
  • İzmir25°C

ANİ HAVA DEĞİŞİKLİKLERİNE DİKKAT

OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. İlknur Avcı: ''Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu aylarda ani hava değişiklikleri grip salgınının yayılmasında önemli faktör oluşturuyor''

Ani hava değişikliklerine dikkat

06 Kasım 2014 Perşembe 13:29

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, mevsim geçişlerinin yaşandığı bu aylarda, ani hava değişikliklerinin grip salgınının yayılmasında önemli faktör oluşturduğunu belirtti.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pastırma ayazı ya da pastırma yazı olarak nitelendirilen yalancı yaz günlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişikliklerinin vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak çeşitli hastalıklara yol açtığını belirten Avcı, ''Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu aylarda ani hava değişiklikleri grip salgınının yayılmasında önemli faktör oluşturuyor. Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonları, akut bronşit ve zatürre bu geçiş mevsimlerinde sıkça görüebiliyor. Bu nedenle hava koşullarına uygun olarak giyinmeli ve tedbirli davranılmalıdır'' dedi.

Pastırma sıcaklıklarının yalancı yaz günleri olduğuna dikkati çeken Doç.Dr. İlknur Avcı, bu dönemlerde dengeli beslenerek ve düzenli uyuyarak bağışıklık sisteminin desteklemesi gerektiğine de değindi.

Kronik hastalıkları olanların mevsimsel değişikliklerde biraz daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Avcı, şunları söyledi:

''Mevsim geçişlerinde, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra idrar yolları enfeksiyonlarına ve bağırsak rahatsızlıklarına da rastlanıyor. Soğuk algınlığında halsizlik, tüm vücutta yaygın ağrı, üşüme, titreme, öksürük, burun akıntısı, bunların yanında çarpıntı şikayetleri sıklıkla görülebiliyor. Özellikle astım, kronik bronşit, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan hastaların bu dönemlerde dikkatli olması gerekir. Aynı zamanda küçük çocuklar ve yaşlılar da risk grubuna giriyor. Ani hava değişikliklerinin astım hastalarında atakların artmasına da sebep olabiliyor.''

Avcı, ani ısı değişikliklerinden etkilenilmemesi için toplumun daha duyarlı ve bilinçli olması gerektiğine de işaret ederek, "Risk grubu altında bulunan kişiler, bu dönemde daha hassas olmalı. Bu dönemlerde yorucu işlerden uzak durulmalıdır. Yetişkinler 6 saat, çocuklar da yaşına göre 8 ile 10 saat arasında uyuyarak dinlenmeli, sıvı tüketimine ağırlık verilmeli, potasyumdan zengin gıdalar, yeşil sebze ve bol meyve tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca bu günlerde aşırı sıcak ve soğuk içecekler de tüketilmemesine dikkat edilmelidir'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA