27 Nisan 2024
  • Ankara26°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa22°C
  • Antalya24°C
  • İzmir27°C

ANKARA’DA SAHTE İLAÇ SORUŞTURMASI

TAMAMEN bitkisel adı altında internet ve televizyonlardan pazarlanan zayıflama, kilo kontrolü ağırlıklı satılan “sahte ilaçlara” dikkat.

Ankara’da sahte ilaç soruşturması

18 Nisan 2012 Çarşamba 06:09

“Bitkisel ilaç. Hiçbir yan etkisi yok” diye bazen eczanelerde bile satılan Sağlık Bakanlığı’nın sık sık toplatılmasına karar verdiği bu ürünler çoğu kez ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.

TİTCK savaş açtı

Yeni kurulan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) sahte ilaca savaş açtı. Kurumun öncelikli konularından birisi halkın ilaç sanarak, internet ve çeşitli kanallardan hastalıklarına çare diye yüzlerce liraya aldığı, bu ilaçları satıp ümit tacirliği yapanların cezalandırılması olacak. Bakın bakanlık, TİTCK ve ilgili birimler neler yaptı.

Soruşturma açıldı

RTÜK’ü de yazı yazıp tedbir alınması için uyaran TİTCK, bu kişilere dava açılması için de düğmeye bastı. Sağlık Bakanlığı’nca, “dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık, halkın sağlığını tehlikeye düşürmek” iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da bu kişi ve kurumlara soruşturma açtı. Bu kişi ve şirket sorumlularının Tarım Bakanlığı’ndan “Gıda takviyesi” adı altında izin alıp “sağlık beyanı” ile birçok hastalığa çareymiş gibi satış yaptıkları ve halkı dolandırdıkları ve halkın sağlığını tehlikeye düşürdükleri iddiasıyla soruşturma kapsamında ifadeleri alınacak. Bakanlığın yeni yapacağı suç duyurularının ve açılan soruşturmanın etkin şekilde takibini ve sahte ilaçla mücadeleyi yeniden yapılandırılan TİTCK yürütecek. Bu amaçla Kurum’da Denetim Başkanlığı adıyla yeni bir başkanlık oluşturuldu. Daha önce sadece bir hukuk müşavirinin görev yaptığı hukuk müşavirliği ise bir baş hukuk müşaviri ve beş hukuk müşaviriyle güçlendirildi. Kurumda, halkı bilindirmek amacıyla basın ve halka ilişkiler birimi kurulacak.

Ruhsatı olmayan ürün almayın

SAĞLIK Bakanlığı yetkilileri ile de konuştum. Halkı bilinçli davranarak, özellikle internet ve televizyonlarda bu tür ürünler satan kişilere itibar etmemeleri, aksi halde ölümcül sağlık sorunlarıyla karşılaşabilecekleri konusunda uyardılar. Yetkililer bir ürünün bir hastalıkta etkinlik gösterebilmesi için faz çalışmaları denilen klinik çalışmalardan geçerek ruhsat alması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı olmayan ürünlerin hiçbir güvenilirliği bulunmadığını da anımsattılar. Soruşturma sürüyor ama dikkat. Paranızla sağlığınızdan olmayın...

Oya Armutçu

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA