19 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa15°C
  • Antalya20°C
  • İzmir19°C

ANNELİĞE 'ELEKTROŞOK' UMUDU

Mikroenjeksiyondan 30 dakika sonra yumurtalara verilen elektrik, klasik tüp bebek yöntemlerinde embriyo oluşmayan kişilerde başarı sağladı.

Anneliğe 'elektroşok' umudu

25 Ocak 2014 Cumartesi 09:40

Türkiye’de Prof. Dr. Volkan Baltacı’nın yürüttüğü 612 yumurtaya uygulanan işlem bilimsel bir dergide ‘dünyadaki en geniş seri’ olarak yayımlandı.Yumurtalarında hiç döllenme görülmeyen veya tüp bebek denemelerinden sonuç elde edilemeyen hastalar için uygulanan “Piezo Elektrik Yöntemi” ile hamile kalınmasında olumlu adımlar atıldı. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Biyoloji ve Genetim Anabilim Dalı Başkanı ve Gen-Art Direktörü Prof. Dr. Volkan Baltacı, “Bu yöntem sperm hücresine yardımcı olarak yumurtalarda aktivasyon sağladı ve döllenmeye yol açtı” diye konuştu. Baltacı, Türkiye’de yürüttükleri çalışmanın bilim dergileri Fertility and Sterilitiy'de yayınlandığını, 612 yumurtaya uygulanan işlemde, döllenmenin yüzde 30.6 olarak belirlendiğini söyledi. 

HAREKETLENMEYİ TETİKLİYOR
Mikroenjeksiyon işleminden 30 dakika sonra yumurtalara piezo elektrik veriliyor. Yumurta aktivasyonunu tetikleyen yöntemle döllenme elde ediliyor. İşlemde yumurtalar 'mikro tabak' adı verilen cam kaplar içerisinde paralel iki elektrot arasında özel hazırlanmış tampon çözelti içine konuluyor. EHM (Elektro Hücre Manipulatör) cihazıyla hücrelere belli düzeyde akım veriliyor. Elektrik akımı, sperm hücresine yardımcı olarak yumurta aktivasyonunu sağlayıp döllenmeyi kolaylaştırıyor. Prof. Dr. Volkan Baltacı, ilk planda 6 bebeğin dünyaya gelmesiyle sonuç aldıklarını, ardından çalışmayı yaygınlaştırdıklarını ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA