04 Mayıs 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir19°C

ANTALYA'DA ÇAPRAZ ORGAN NAKLİ

Antalya Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan nakillerde, doğuştan organları ters olan Sivaslı kadının böbreği, çapraz nakille Muğlalı hastaya nakledildi.

Antalya'da çapraz organ nakli

07 Mayıs 2010 Cuma 16:56

Bir kadının eşine bağışladığı böbreğin atar damarı da, şeker hastalığı nedeniyle böbrek yetmezliği olan eşinin 17 yıl önce değişen yapay damarına bağlandı.

Antalya Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından yapılan çapraz nakille, birbirini hiç tanımayan iki aileden birer kişi diyalizden kurtularak, yeniden hayata döndü.

Yakınlarının bağışıyla böbrek nakli yapılamayacağı tespit edilen Sivaslı 17 yaşındaki Rafet Öztürk ve Muğlalı Cem Durmaz çapraz nakille sağlığına kavuştu.

Prof.Dr. Alper Demirbaş ve ekibi, Sivas'tan gelen Sultan Öztürk'ün böbreğini, Muğla'dan gelen Cem Durmaz'a, Durmaz'ın eşi Damla Durmaz'ın böbreğini de Öztürk'ün 17 yaşındaki oğlu Rafet'e nakletti.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyondan önce yapılan tetkikte, Sultan Öztürk'ün tüm organlarının doğuştan ters yerleşimli olduğunu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Demirbaş, ''Ameliyat başarıyla tamamlandı. ABD'de bulunduğum yıllarda aynı durumdaki bir vakada, kadavradan nakil ameliyatına girmiştim, ama bu operasyonda vericinin canlı olması ve çapraz nakil donörü olması daha önce rastlanmış bir durum değil'' dedi.

Prof. Dr. Demirbaş, çapraz nakil yaptıran her iki ailenin fertlerinin sağlık durumlarının çok iyi olduğunu söyledi.

-ATAR DAMARI YAPAY DAMARA BAĞLADILAR-

Hastanedeki organ nakli ekibi, 17 yıl önce şeker hastalığı nedeniyle karnındaki ana atardamar tıkanan ve iki taraflı femoral baypas (yapay damar) operasyonu geçirmiş Akif Atçı'ya da 22 yıllık eşi Nesrin Atçı'nın böbreğini nakletti.

Atçı'da 2006 yılında yine şeker hastalığına bağlı olarak böbrek yetmezliği tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Demirbaş, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Demirbaş, ''17 yıl önce femoral baypas operasyonu yapıldığı için, eşinden aldığımız böbrek atardamarını hastamızın yapay damarına bağladık. Operasyon öncesi yaptığımız araştırmalarda ve arşiv taramalarında, bu tür bir yapay damar uygulamasına bağlı böbrek nakline rastlamadık. Özellikle de üzerinden 17 yıl geçmiş bir femoral baypas'ın ardından aldığımız risk hayli yüksek olmasına rağmen operasyonumuz son derece başarılı geçti, hastamız hızla iyileşiyor'' dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA