06 Mayıs 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir17°C

ANTİBİYOTİK, HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMUNA "ÇARE" OLABİLİR

İlk kez bir antibiyotik, "Huzursuz Bağırsak Sendromu" rahatsızlığının tedavisinde etkili oldu.

Antibiyotik, Huzursuz Bağırsak Sendromuna "Çare" Olabilir

06 Ocak 2011 Perşembe 20:13

İlk kez bir antibiyotik, "Huzursuz Bağırsak Sendromu" rahatsızlığının tedavisinde etkili oldu.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) turist ishali (seyahat ishali) ve karaciğere bağlı bir beyin hastalığının tedavisinde kullanılmasına izin verdiği "Xifaxan" adlı antibiyotiğin, "Huzursuz Bağırsak Sendromu"nun tedavisinde de etkili olduğu belirlendi.
Sendromdan mustarip 1200'den fazla kişinin katıldığı 2 klinik araştırma sonucunda antibiyotiğin, hastalık belirtilerini risk olmadan etkili biçimde ve uzun süre azaltabildiği görüldü.
Hastalardan yarısına 2 hafta plasebo (sahte ilaç), yarısına da günde 3 kez Xifaxan verildi. Antibiyotik kullananların yaklaşık yüzde 40'ında belirtiler azaldı ve tedavi bittikten sonra da belirtilere haftalarca rastlanmadı.
"New England Journal of Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Dr. Mark Pimentel, yıllardır bu sendromun tedavi seçeneklerinin son derece sınırlı olduğunu belirterek, bugüne kadar genellikle beslenme biçiminde değişiklik yapılması veya lifli besinler tüketilmesi gibi "tedavilerin", sendroma yakalanan hastalarda tam anlamıyla etkili olmadığını vurguladı.
Bu antibiyotikle hastaların daha iyi hissettiğini ve antibiyotik kesildikten sonra da iyi hissetmeye devam ettiklerini belirten Pimentel, bunun antibiyotikle hastalığın kaynağına müdahale edildiğinin göstergesi olduğuna dikkati çekti.
Huzursuz Bağırsak Sendromu, İrritabl Bağırsak Sendromu, Spastik Kolon Sendromu, sinirsel hazımsızlık gibi adların da verildiği hastalığa genellikle kadınlarda rastlanıyor. Hastalığı kolaylaştıran nedenler arasında, az lifli besinler tüketmek, duygusal sıkıntılar ve ishal yapıcı ilaçlar bulunuyor.
Toplumun yaklaşık yüzde 10-20'sinde bu sendrom görülüyor. Sendrom, hayatı tehdit etmese de kişinin yaşam kalitesini bozabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA