04 Mayıs 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa14°C
  • Antalya24°C
  • İzmir20°C

ARC PROTEİNİ HAFIZA KAYBINDA KİLİT ROLDE

Bellekle sinir sistemi ve protein sentezi arasındaki ilişkilerin araştırıldığı bilimsel çalışmalarda hafızanın oluşumunu sağlayan Arc proteini inceleniyor.

Arc proteini hafıza kaybında kilit rolde

12 Haziran 2013 Çarşamba 08:59

Son bulgu bu proteinin hafıza kaybında kilit rolde olduğu yönünde...

Arc proteinini beyin üretiyor ve asıl işlevlerinden biri, öğrenilenleri belleğe yerleştirmek. Ancak bu proteinin eksikliği hafıza kaybında kilit önemde...

Alzheimer hastalarının beyinlerindeki arc eksikliğinin, rahatsızlığın temel sebebi olduğu biliyor. Amerikalı bilimadamlarının yaptığı son araştırmaya göre ise, Alzheimer hastalarında, beynin hafıza merkezi olan hipokampüs bölgesinde, 'hiç' arc proteini bulunmuyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer sonuç da, beynin işleyişi için yaşamsal önemdeki bu proteinin eksikliğinin sadece Alzheimer'da değil, otizm ve kalıtsal zeka geriliği olan Kırılgan X sendromunun ortaya çıkmasında da etken olabileceği yönünde...

Arc proteini öğrenilenlerin hafızaya kaydedilmesi sırasında bazı genlerin belirli anlarda devreye girmesini sağlıyor. Bu da, insanlarda öğrenme ve davranış yollarını belirlemenin yanısıra, bu öğretilerle şekillenme ve uzun süre öğrenilenleri hatırlama özelliğini beraberinde getiriyor.

Arc'la ilgili araştırmalarla beynin yanısıra, sinir sistemi hastalıklarının tedavileri için yeni yöntemler geliştirilebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA