05 Mayıs 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa12°C
  • Antalya13°C
  • İzmir13°C

ATEŞ BASMASI İYİDİR. KANSER RİSKİNİ YARI YARIYA İNDİRİYOR

Memopoza giren çoğu kadın “ateş basmaları”ndan şikâyet eder. Bunun menopozun en rahatsız edici etkilerinden biri olduğu konusunda tüm kadınlar hemfikir...

Ateş basması iyidir. Kanser riskini yarı yarıya indiriyor

19 Ocak 2011 Çarşamba 11:42

Memopoza giren çoğu kadın “ateş basmaları”ndan şikâyet eder. Bunun menopozun en rahatsız edici etkilerinden biri olduğu konusunda tüm kadınlar hemfikir. Ancak ABD’li bilim insanları, ateş basmalarının meme kanseri riskini düşürdüğünü saptadı. Washington Üniversitesi ve Fred Hutchinson Kanser Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre 4 kadından 3’ünde rastlanan ateş basmaları, en yaygın görülen meme kanseri türlerine yakalanma riskini yarıya indiriyor.

‘ÖSTRADYOL’ HORMONU
3 ila 6 dakika süren, terlemeye de neden olan, günde onlarca kez tekrarlanan ateş basması yaşayan kadınlarda, bazı meme kanseri türlerinin oluşmasında önemli rol oynadığı bilinen östrojen hormonunun bir formu olan “östradyol”a yüzde 40 daha az rastlanıyor. Bu hormondaki azalma, meme kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor. 55-74 yaşları arasında bini aşkın kadının verilerinin incelendiği araştırmanın sonuçları, “Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention” dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA