03 Mayıs 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa14°C
  • Antalya20°C
  • İzmir20°C

AYNI KATETERLE 6 YILDIR DİYALİZE GİRİYOR

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Polat: "kateter kullanım ömrü ortalama 1-2 yıl arasında değişiyor, ilk kez 6 yıl kullanan bir hasta görüyorum"

Aynı kateterle 6 yıldır diyalize giriyor

05 Eylül 2014 Cuma 15:02

Gaziantep'te diyaliz hastası kadın, boynundaki ana damara takılan ve ortalama ömrü 2 yıl olan kalıcı kateterle 6 yıldır tedavi görüyor.

Kilis'te 6 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan, el ve kol damarlarındaki problem sebebiyle diyaliz tedavisi uygulanamayan 70 yaşındaki Şener Sezgin'e, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesinde ameliyatla kalıcı kateter takıldı.

Ortalama ömrü 2 yıl olan kateterle 6 yıldır diyaliz tedavisi gören Sezgin, vücudunun bir parçası haline gelen kateterin günlük yaşamda varlığını hissetmediğini belirtti. Sezgin, 6 yıl sonra geldiği hastanede tedeavisini yapan doktoruna teşekkür etti.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Müslüm Polat, kateter kullanım ömrünün ortalama 1-2 yıl arasında değiştiğini, ilk kez 6 yıl kullanan bir hasta gördüğünü söyledi.

Hastanın diyalize girebilmesi için farklı tedavi yöntemleri uyguladığını vurgulayan Polat, kateterin boyna gizli şekilde oluşturulan tünele takıldığı ifade etti.

Kateterin 6 yıl önce takıldığını dile getiren Polat, şunları kaydetti:

"Hastamız, kronik böbrek hastasıydı ve diyaliz programına alınmıştı. Damarları fistül açımına uygun değildi. Onun için hastamıza değişik yöntemler denemek zorunda kaldık. Kalıcı kateterin ömrü ortalama 1-2 yıl arasında değişiyor. Fakat hastanın kendine iyi bakması, kataterin takılma tekniği, kullanımdaki problemleri aşarsanız bu süre uzayabiliyor. Bu hastamız 6 yıldır kalıcı kateterle diyaliz programına giriyor. Her türlü günlük işlerini gayet rahatlıkla yapabiliyor" diye konuştu. 

Yorumlar
SON DAKİKA