06 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir20°C

BAHARDA ALERJİYE DİKKAT!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Dağıstan, bahar aylarında alerjinin arttığına dikkat çekerek "Kendinizi gözlemleyerek alerjiniz olup olmadığını anlayabilirsiniz" dedi.

Baharda alerjiye dikkat!

15 Mayıs 2012 Salı 10:01

Bahar aylarında polenlerin etkisi ile artan alerji,vücudun savunma mekanizmasında meydana gelen fonksiyon bozukluğudur. Bu fonksiyon bozukluğu zaman zaman kişinin yaşam kalitesini düşürür ve tedavi edilmezse başka hastalıklara davetiye çıkarır.

Aile bireylerinin bir tanesinde alerji mevcut ise çocukta da gelişme riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Fatih Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Dağıstan ‘Herkesin farklı alerjene, farklı derecelerde ve farklı şekillerde ortaya çıkan alerjisi olabilir.Kendinizi gözlemleyerek alerjiniz olup olmadığını anlayabilirsiniz’ dedi.

Alerjilerde en çok görülen şikayetlerin burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı,burun kaşıntısı,hapşırma,sık tekrarlayan boğaz ve kulak enfeksiyonu ile boğazda gıcık hissi olduğunun altını çizen Dağıstan, bir üst solunum yolu hastalığı olan alerjik nezlenin de son zamanlarda arttığını belirtti.

Alerji şikayetlerinin başka hastalıkları da taklit edebileceğini söyleyen Dağıstan ‘Örneğin, çok sık orta kulak iltihabı ya da üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda,eğer şikayeti bir yaşından once başlamışsa,alerji olma ihtimali çok yüksektir ve bu şikayetler genellikle besin alerjine işaret eder’ şeklinde konuştu.

En sık görülen alerji türlerinin başında polen alerjisinin geldiğini vurgulayan Dağıstan,polenlerin sıcak,kuru ve rüzgarlı havalarda ve özellikle sabah saatlerinde en yüksek seviyeye ulaştığını, bu yüzden de hastaların sabahları mümkün olduğunca dışarı çıkmaması gerektiğini anlattı.

Mevsimsel alerji nedenlerinden birinin de mantar alerjisi olduğunu söyleyen Dağıstan şöyle konuştu:

‘Mantarlar polenlerin aksine soğuk havada da alerjeniktir ve canlılığını yitiren ağaçların üzerinde bulunur. Ev ortamlarında ise en çok banyo ve bodrum katlarında oluşur. Bu yüzden hastalar banyodan çıkınca hapşırık krizine tutulur’

Çocuklarda görülen ve belli bir yaştan sonra kaybolan besin alerjisinin de en çok karşılaşılan alerji durumlarından biri olduğunu anlatan Dr. Dağıstan, sıklıkla inek sütü, yumurta, buğday, soya, fıstık,ceviz,kabuklu deniz ürünleri ve balık alerjisinin görüldüğünü belirtti.

Dağıstan, özellikle uzak durulması zor olan polenler için sabah saatlerinde dışarı çıkılmamasını, pencerelerin kapalı tutulmasını ve hava filitresi kullanılmasını önerdi ve alerjenden uzak durmanın yetmediği durumlarda anti histaminik ve nasal kortikosteroid ilaçlarının kullanılabileceğini, ilaç tedavisi de yetmez ise aşı tedavisine başvurulabileceğini söyledi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA