04 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa13°C
  • Antalya15°C
  • İzmir15°C

BAŞ AĞRISI EN ÇOK KADINLARI MI SEVİYOR?

Baş ağrısı nedeniyle yılda 10 milyondan fazla insan doktora veya acil servise gittiğini belirten özkardeş, "Hastalık başlangıcında stres veya gerginlik olabilir...

Baş ağrısı en çok kadınları mı seviyor?

19 Ekim 2010 Salı 13:58

Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, baş ağrısı hakkında bilgi vererek önemli tavsiyelerde bulundu. Özkardeş, baş ağrısının önemli hastalıkların habercisi olabileceğini ve mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Baş ağrısı nedeniyle yılda 10 milyondan fazla insan doktora veya acil servise gittiğini belirten özkardeş, "Hastalık başlangıcında stres veya gerginlik olabilir. Bu faktörler kas kasılmasına veya kan akımında azalmaya neden olmazsa da, baş çevreleyen kaslarda hassasiyete neden olabilir. Kronik gerilim tipi baş ağrısında depresyon, altta gizlenen bir neden olarak aranabilir. HIV enfeksiyonu veya kanser teşhis edilmiş hastalarda baş ağrısı başlamışsa mutlaka doktora başvurulmalıdır" dedi.

Acil servise başvurulması gereken nedenleri sıralayan Özkardeş, "Daha önce baş ağrısı olmayan veya şimdiye kadar yaşadığı en kötü denilebilecek kadar şiddetli ağrı çeken hastalar. Baş ağrısı patlayıcı şekilde ve çok ani gelmişse, beyin içinde veya çevresinde olabilecek kanamayı ayırt etmek gerekir. Baş ağrısı ile birlikte görme kaybı, kol veya bacakta güç kaybı, konuşma ve anlama bozukluğu olan hastalar. Baş ağrısından önce travma geçiren hastalar hastanelerin acil servislerine gitmelidir" ifadesinde bulundu.

Ağrı kesici kullanırken dikkat edin
Ağrı kesici kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini savunan Özkardeş yazısında şu açıklamalarda bulundu:

"Pek çok GBA olan hasta aspirin ve parasetamol gibi ilaçlarla ağrılarını geçirirler. Bu ağrı kesicilerin düzensiz kullanımı, GBA’nı episodik tipten kronik tipe geçirebilir. Basit ağrı kesiciler ile geçmeyen ağrılar için daha kuvvetli ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Ağrı kesicilerle kontrol edilemeyen ağrılar için antidepresan, beta bloker ve antikonvülzan ilaçlar gibi önleyici tedaviler verilebilir. Bu ilaçlar, hastalık migren de olsa faydalı olabilecektir. Genellikle yeni ve etkisi hızlı olan antidepresan ilaçlar kullanılır, bu ilaçların yan etkileri de oldukça azdır. Antidepresan ilaçlar, etkili olup olmadıklarına karar verebilmesi için en az 1-2 ay kullanılmalıdırlar. Eğer hastada depresyon veya anksiyete bozukluğu varsa veya ilaçların aşırı kullanımı söz konusu ise, etkili tedaviyi başlamadan önce tüm ilaçlar kesilebilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA