03 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa11°C
  • Antalya20°C
  • İzmir17°C

BEBEĞİNİZ SESE TEPKİ VERMEZSE BİR SORUN OLABİLİR

Benim altı aylık bir bebeğim var. Gelişiminde bir problem olup olmadığını kontrol etmek için, özel bir gelişim danışmanlığı alabilir miyim?

Bebeğiniz sese tepki vermezse bir sorun olabilir

17 Mayıs 2011 Salı 09:57

Benim altı aylık bir bebeğim var. Gelişiminde bir problem olup olmadığını kontrol etmek için, özel bir gelişim danışmanlığı alabilir miyim? K.S./Mersin
Elbette! Aile olarak bebeğinizin gelişiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini, gelişimini nasıl takip etmeniz gerektiğini öğrenmek için danışmanlık alabilirsiniz.

8-9 AYLIKKEN ALINMALI
Ancak; çocuğun zihinsel, bedensel ve sosyal becerileri, sekizinci ve dokuzuncu aylardan sonra daha çok belirginleşir. Dolayısıyla o zamandan sonra danışmanlık almak daha etkili olacaktır. Ama yine de tabii ki bu, sizin seçiminiz! Altı aylıktan sonra da gelişim danışmanlığı almanızda hiçbir sakınca yok! Özellikle doğumdan itibaren bebekte sese tepki vermeme, gözlerle takip etmeme, gülücük ve agucuklar atmama, bir noktaya fikslenme gibi davranışlar gözlenirse; acilen destek almanız gerekmektedir.

Yazılı anlaşmalar çok etkili
Bir arkadaşım; çocuğuyla olan sorunlarını aralarında yaptıkları imzalı, yazılı sözleşmelerle çözümlüyor. Böyle bir yöntemi tavsiye eder misiniz? A.U./Tekirdağ
Bu, genelde 9-10 yaşından sonraki çocuklarda uygulanan bir yöntemdir. Anne-baba ve çocuk bir toplantı yapar. Çocuğun beklentileri, sorumlulukları ve ihtiyaçları doğrultusunda, belli hedefler belirlenir.

ŞARTLAR NET OLMALI

Örneğin; çocuğuna çok istediği bir ödüle karşılık, belli sorumluluklar yüklenir. Eşyalarını toplaması, ödevlerini yalnız başına yapması gibi... Ama bu şartların sınırları kesin ve net olmalıdır. Yazılan metin iki taraf tarafından imzalanır. Daha sonra bu anlaşma; çocuğun görebileceği bir yere asılır.

ÇOCUĞU ZORLAMAYIN!

Yalnız bu konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var; çocuk zorlanmamalı, bu şartları yerine getirmeye istekli olmalıdır! Bu yazı ile çocuk sürekli tehdit edilmemelidir! Belli dönemlerde bu sözleşme yenilenmelidir. Yazılı anlaşmalar uygulaması zor bir sistem. Ancak çocuk kararlı ise sonuçları etkilidir.

Sağ elle yazsın diye zorlamayın
Benim kızım yazarken sol elini kullanıyor. Bu nedenle yavaş yazdığını ve ödevlerini yetiştiremediğini düşünüyorum. Ne yapmam gerekiyor? P.A./Bodrum
Bazı anne ve babalar, çocuklarının sol elini kullanmasından dolayı ciddi kaygılar yaşıyor. Sol elin uygun olmadığını, başarıyı sağ el kullanımının getirdiğini düşünüyorlar.

SOLUNU KULLANAN ÖNDE
Oysa bu konuda yapılan birçok gözlem, araştırma ve bulgu; bunun tam tersini söylüyor. Hatta sol elini kullanan çocukların; sağ elini kullananlara oranla, gelişimsel değerlendirmelerde daha önde oldukları görülmüş. Bu nedenle sol elini kullanması; çocuğun yavaş yazmasını doğrudan etkileyen bir neden değil. Ayrıca eğer sağ elini kullanması konusunda sürekli bir ısrarınız varsa bu da yavaş yazmasına neden olabilir. İlgisi yok gibi görünse de; sağ ele baskı, beynin genel işleyişini olumsuz etkilemektedir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA