03 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa12°C
  • Antalya19°C
  • İzmir16°C

BEBEKLERDE REFLÜ NEDEN GÖRÜLÜR?

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına gelen reflü genellikle yetişkin hastalığı zannedilir. Ancak tüm yaş grupları arasında en sık bebeklik döneminde görülür…

Bebeklerde reflü neden görülür?

25 Ocak 2014 Cumartesi 09:17

Bebek reflüsü genelde yaşamın ilk ayı içinde başlar, sıklığı bebek 3-4 aylık olana kadar artar… Ancak daha sonra giderek azalır ve ve en geç bir yaşında kaybolur. 

Peki bu kadar sık olan bir durum gerçekte bir hastalık mıdır? Yanıt hayır. Bu aşamada ‘reflü’ ve ‘reflü hastalığı’ ayrımını yapmak yerinde olacaktır. Reflü hastalığı dendiğinde reflünün yol açtığı yemek borusu yaraları, bu yaralara bağlı kansızlık ve daralma, kusma içeriğinde kan olması, sık tekrarlayan solunum yolu hastalıkları ve kilo alamama gibi durumlar anlaşılmalıdır. Bu belirtilerin varlığında ya da yaşamın ilk 2-3 ayında hiç kusma yokken kusmanın sonradan başlaması, sarı-yeşil renkte safra kusulması, kusmayla birlikte ateş, nefes alıp verme güçlüğü, uyku hali, emmeme ve karın şişliği gibi belirtiler varsa bebekler bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. 

Tedaviye ne zaman başlanmalı? 

Bebeklerde reflü her zaman bir hastalık anlamına gelmiyorsa tedavi edilmeli midir? Küçük bebeklerde reflü hastalığı belirtileri yoksa ve bebek iyi kilo alıyorsa genellikle yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olabilmektedir. Reflüyü kontrol altına alabilmek için şunları önerebiliriz: 

- Ailenin reflü konusunda bilgilendirilmesi, 
- Bebeğin emzirildikten sonra hemen yatırılmaması, 
- Aşırı beslenmemesi 
- Yatırıldığı zaman vücudu yere paralel değil de yerle 30 derece açıyla başı yukarıda olacak şekilde yan yatırılması yakınmaları kontrol altına alabilir. 

Bu önlemlere karşın kusma sürüyorsa anne sütünün kıvamının artırılması ya da doktor kontrolünde ilaç başlanması yakınmaları büyük oranda kontrol altına alacaktır. Reflü olduğu düşünülen bebeklerin kilo alımlarının takibi ve zaman içerisinde kusma sıklığının azaldığının görülmesi gereklidir.

 

Prof. Dr. AYHAN TAŞTEKİN / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 

 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA