05 Mayıs 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa17°C
  • Antalya22°C
  • İzmir24°C

BESLENME ÇANTASINDAKİ SAĞLIK

Okul dönemi çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırarak onları pek çok hastalıktan koruyabilirsiniz. Akılcı strateji hem sağlıklı büyümenin ...

Beslenme çantasındaki sağlık

15 Ocak 2012 Pazar 11:27

Okul dönemi çocuklarınıza doğru beslenme alışkanlığı kazandırarak onları pek çok hastalıktan koruyabilirsiniz. Akılcı strateji hem sağlıklı büyümenin hem de okul başarısının garantisi.

Günümüzde fast food tarzı beslenme, hareketsiz yaşam, estetik algılardaki değişiklikler, sadece aile hayatınıı değiştirmekle kalmadı büyüme ve gelişme dönemindeki öğrencileri de yetişkin hastalıklarıyla tanıştırdı. Kara listedeki hastalıkların çözümünde ise doğru beslenme alışkanlığı kazandırılması var. İşte okul döneminde en sık karşılaşılan sorunlar ve çözümleri...

Zayıflık: Çocuğun boyu uzuyor ve yeterli derecede kilo alamıyorsa bu durum beslenme yetersizliğinin göstergesi sayılır. Zayıflığın nedenleri araştırılarak nedene göre önlem alınmalıdır.

ŞİŞMANLIK: Ailelerin ekonomik durumlarındaki iyileşme, yaşam biçimlerinde hareketsizliğe doğru yöneliş, yetişkinlikte olduğu gibi çocukluk çağında da şişmanlık riskini artırır. Çocuk uygun şekilde beslenir ve hareketsizliği önlenirse şişmanlık oluşmaz. Şişmanlığın bir nedeni de şekerli ve yağda kızartılmış besinlerle kola gibi boş kalori kaynaklarının aşırı tüketilmesidir. Çocuğunuzu bu gibi yiyecek ve içeceklerden uzak tutmaya çalışınız.

DİŞ ÇÜRÜKLÜĞÜ: Beslenme ve yeme alışkanlıkları diş sağlığının korunmasında önem taşır. Şekerli besinlerle kolalı içeceklerin sık aralıklarla tüketilmesi düşleri çürütür. Çocuğun kola yerine, süt-ayran içmesi, şekerleme yerine peynirli poğaça ve meyve yemesi dişlerinin çürümesini önler. Diş çürüklüğünü önlemede suların flor yoğunluğu da önem taşır. Flor dişi sağlamlaştırır ve çürümeye Isparta ve Ağrı’nın sularında çok flor bulunduğundan ek flor verilmesi gerekmez.

BESİN ALERJİLERİ: Ailesel olarak alerjiye yatkın olan ailelerin çocuklarında alerji daha sık görülür. Alerjik tepkime deride ürtiker gibi kızartıcı ve sivilceler şeklinde görüldüğü gibi sindirim sistemi bozuklukları, yorgunluk, davranış bozukluğu ve solunum güçlüğü şeklinde de ortaya çıkabilir. Alerji belirtisi görüldüğünde çocuğun yedikleri ve içtikleri gözlenmelidir. Yiyecek ve içeceklere katılan kimyasal katkı öğeleri doğal besinden daha alerjiktir. Örneğin, boyalı çiklet, renkli şekerlemeler, aromalı süt ve pudingi gibi ürünler, renkli dondurmalar duyarlı çocuklarda alerji yapabilir.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA