30 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa20°C
  • Antalya30°C
  • İzmir24°C

BEYAZ TENE 'SİYAH' NAKİL OLMAZ MI?

Yüz nakli beklerken hastaneden 'Uygun yüz bulundu, acil gel' diye haber alan ama daha yoldayken 'Sorun çıktı gelme' denilen gencin nakil operasyonu, yüzü bağışlanan kişi siyahî olduğu için iptal edildi.

Beyaz tene 'siyah' nakil olmaz mı?

25 Eylül 2013 Çarşamba 11:31

Kırklareli’nde 12 yaşındayken oynadığı av tüfeği patlayınca yüzü parçalanan Recep Kaya (21), yüz nakli için 1 yıl önce Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurmuştu. Recep Kaya 3 gün önce “Yüz bulundu gel” diye telefon aldı. Antalya’ya gitmek için İstanbul Atatürk Havalimanı’na doğru yola çıkan Recep’e ikinci bir telefon geldi: “Gelme. Vericide kan dolaşım bozukluğu çıktı. Nakil iptal edildi.”

FOTOĞRAFI GÖRDÜLER

İşin aslı şuydu: İzmir’de beyin kanamasından ölen İngiliz turist Nathan Dean Anderson’ın (24) dokuları Recep’le uyuşunca bilgisayar iki genci eşleştirmişti. Ancak Nathan’ın siyahi olduğu unutulmuştu. Ölenin fotoğraflarına bakılıp siyahi olduğu görülünce naklin iptaline karar verilmişti. Bunu Recep’e anlatmak yerine ‘kan dolaşımı’ bahane edildi.

GERÇEĞİ SONRADAN ÖĞRENDİ, ŞUNU SÖYLEDİ:

Yüzü bağışlanacak kişinin siyahi olduğunu sonradan öğrenen Kaya, "Bana takılacak yüzün bir siyahiye ait olduğunu ve naklin bu yüzden iptal edildiğini öğrendim. Ten uyuşmazlığı nedeniyle kötü bir görüntü oluştururdu diye düşünüyorum" dedi.

'KISMET BÖYLEYMİŞ'

Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, tek umudunun yüz nakli olarak sağlığına kavuşmak olduğunu söyledi. Daha önce birçok kez yüzünden ameliyat olduğunu ancak istenen sonuca ulaşılamadığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu: "Bana takılacak yüzün bir siyahiye ait olduğunu ve naklin bu yüzden iptal edildiğini öğrendim. Ten uyuşmazlığı nedeniyle kötü bir görüntü oluştururdu diye düşünüyorum. Olduktan sonra olurdu ama kötü bir görüntü olurdu. Ben kendisini görmedim. Geri döndüğüme üzüldüm ama kısmet böyleymiş. Bundan sonra beklemeye devam edeceğim. Umudumuz devam ediyor. Ne zaman ’gel’ denilirse gideceğiz. Telefon bekliyoruz."

SORUN TEN RENGİ Mİ, BAĞIŞLANMAMASI MI?

Bodrum’da geçirdiği beyin kanaması sonrası İzmir’de sevk edildiği hastanede beyin ölümü gerçekleşen İngiliz vatandaşı Nathan Dean Anderson’ın organları, ailesi tarafından bağışlanmıştı. Siyahi olan Anderson’un bağışlanan yüzü, cilt renginin uyum sorunu nedeniyle alınamamıştı.

Acı haberle yıkılan ve tedavi sürecinde Anderson’un başından ayrılmayan TIR şoförü babası Cristopher Anderson ile halası Elaine Walters, organlarını bağışlama kararı aldı. Karar üzerine Anderson’un korneaları, iki böbreği, karaciğeri ve kalbi, Türk hastalara nakledilmek üzere alınmıştı.

BU İDDİAYA GÖRE BAĞIŞLAMADILAR

Başka bir iddiaya göre Anderson’un ailesi, dini törenlerini gerekçe göstererek oğullarının yüzünü bağışlamadı. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA