28 Nisan 2024
  • Ankara18°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa15°C
  • Antalya24°C
  • İzmir17°C

BEYİN KANSERİNİN SONU AŞIYLA MI GELECEK?

Amerikalı bilim adamı Prof. Dr. Lesniak, en ölümcül beyin tümörlerine yakalanan kanser hastalarının hayatta kalım süresini 4 katına çıkarabilecek aşı çalışmalarının FAZ III aşamasına geldiğini müjdeledi.

Beyin kanserinin sonu aşıyla mı gelecek?

13 Aralık 2010 Pazartesi 09:52

 

Merkezi sinir sisteminde yer alan tümörlerin tedavisi alanında ABD'nin önde gelen uzmanlarından olan Chicago Üniversitesi Prof. Dr. Maciej S. Lesniak, beyin tümörünü yok ederek kanserden kurtaracak aşı çalışmalarının III. Faz'da olduğunu söyledi. Lesniak, sürdürülen çalışmalarda hayatta kalım süresinin 4 katına çıkarabildiklerini de vurguladı.
Kale Grubu Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. H. İbrahim Bodur'un ev sahipliğinde düzenlenen 'Atomdan, Beyne Yolculuk' toplantısı, Üniversitesi Gayrettepe Florence Nightingale Metropolitan Hastanesi konferans salonunda düzenlendi. Toplantıda Lesniak, aşı çalışmalarının pankreas kanserinden sonra ikinci agresif kanser olan beyin kanserleri içinde de yırtıcı, tahrip edici tür olarak görülen türü glioblastoma üzerinde yapıldığını anlattı. Chicago Üniversitesi Beyin Tümörü Merkezi'nin nöroşirürjik onkoloji ve nöro-onkoloji araştırmaları başkanı olan Lesniak, ekibiyle birlikte beyin kanserini tedavi etmek amacıyla, hayatımızın her alanına giren nano tıp ile ilgili olarak laboratuar çalışmaları sürdürdüklerini de ifade etti. 

KİŞİYE ÖZEL İLAÇ
Aşı üzerinde çalışan bilim adamaları ilacı, hastanın kendi tümöründen alınan bir örnekle o kişiye özel olarak hazırlıyor. Aşının içeriğinde hastanın kendi bağışıklık sistemini tümör hücrelerini tanıyıp yok edecek şekilde eğitme mekanizması var. Tümörlü dokudan elde edilen biyolojik işaretler, hastanın kanından elde edilen bağışıklık hücrelerine tabi tutuluyor. Eğitilen dendritik hücreler herhangi bir aşı gibi kolun üst kısmından yeniden hastaya veriliyor. Bu yöntemde tedavi hastanın kendi hücreleri kullanılarak yapıldığı için diğer tedavilerin aksine hastaya hiçbir yan etkide bulunmuyor.
Bilimadamları, henüz FAZ III aşamasında olan ilacın piyasada kullanılabilir durumda olması için en az iki yıl daha geçmesinin beklendiğini de söyledi. Aşının FAZ III deneyleri bittikten sonra Türkiye'de kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı onayı gerekiyor. Aşının FAZ II deneyleri, ABD'de 13 merkezde 240 hasta üzerinde denenmişti.

FAZ III SON AŞAMA
Faz III adı verilen üçüncü aşamaya 1000 ile 3000 arasında gönüllü hasta katılır. Amaç, ilacın etkinliğini ve yan etkilerini görmek, standart tedaviyle karşılaştırılmasını yapmaktır. Bu aşama tamamlandıktan sonra aşı onaylatılır ve ilaç piyasaya verilebilir. Bazı durumlarda ilaç onaylandıktan ve piyasaya dürüldükten sonra da klinik çalışmalar sürer.

İbrahim Bodur'un doktoruydu
Kale Grubu'nun Onursal Başkanı İbrahim Bodur'un yıllar önce John Hopkins Üniversitesi'nde geçirdiği ameliyat sırasında tanıdığı Prof. Dr. Maciej S. Lesniak, beyin ve sinir cerrahisinde dünyanın önde gelen uzmanlarından kabul ediliyor. Lesniak'in, Kale Grubu'nun davetlisi olarak dönem dönem Türkiye'ye geldiği, sağlık alanında son gelişmeler üzerine bilgilendirmeler yaptığı biliniyor.

AŞI İÇİN GÖNÜLLÜ OLDU
Henry Krzemien ileri düzeydeki beyin tümörünün tedavi için yürütülen aşı çalışmalarının gönüllülerinden birisi. ABD'de bir üniversite hastanesinde yürütülen klinik çalışmaya katılan Krzmeien, beyin tümörlerinin en azından tekrarlarının önlenmesini umduğunu söyledi.

Türkan YILMAZER
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA