02 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa18°C
  • Antalya23°C
  • İzmir23°C

BEYİN SAĞLIĞIMIZ RİSK ALTINDA

Beyin tümörü vakaları artıyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 95 bin kişide beyin tümörü tespit ediliyor.

Beyin sağlığımız risk altında

30 Mart 2011 Çarşamba 08:26

İspatlanmış olmasa da cep telefonlarının kanser yaptığı yönünde ciddi iddiaların olduğunu belirten ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Cengiz Kuday, "Mümkün olduğunca cep telefonundan az konuşun veya kulaklık takın" dedi

Gelişen teknoloji bir yandan hayatı kolaylaştırırken diğer yandan yeni sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Toplumda beyin tümörü görülme sıklığı her yıl belirgin bir şekilde artıyor. Söz konusu beyin olunca akla ilk gelen; cep telefonu oluyor. Gayrettepe Florance Nightingale Hastanesi'nden Prof. Dr. Cengiz Kuday, "Türkiye'de her yıl 15 bini primer 80 bini metastatik olmak üzere yaklaşık 95 bin kişide beyin tümörü teşhisi konuluyor. Bu her yıl artıyor" diye konuştu.

HER TARAFIMIZ RADYASYON

Cep telefonları veya baz istasyonlarından yayılan radyasyonun kanser yaptığı yönünde ispatlı bir verinin bulunmadığını ifade eden ünlü beyin cerrah, "Kanser yaptığı iddia edilen araştırmalar var. Yapabilir de. Yani yüzde 100 kanser yapıyor diyemeyiz. Ancak etkilediği muhakkaktır. Üstelik bu radyasyon sadece telefonda yok. Etrafımız radyasyon dolu. Televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazlarda da radyasyon var" şeklinde açıklama yaptı. Mümkün olduğunca cep telefonu görüşmelerini kısa tutulması ve konuşurken kulaklık takılması önerisinde bulundu.

HER TÜMÖR ALINMAZ

Prof. Kuday, tümörlerin çoğu metastaz yani başka organlardan beyine yayılan tümörler olduğuna dikkat çekti. Kadınlarda meme, erkeklerde prostat, akciğer, tiroit ve mide kanserlerinin beyine yayılabildiğine işaret eden Kuday, sözlerine şöyle devam etti: "Eskiden metastazlara pek dokunmazdık. Ancak bugünkü teknoloji ile sayısı ne kadar olursa olsun bu tümörleri çıkartma yoluna gidiyoruz. Çıkarılmayacak tümör yok. Eğer tümör iyi huyluysa hasta iyi olur ancak kötü huyluysa tekrarlama ihtimali oluyor. İyi huylu tümörler çoğunlukla tesadüfen bulunur. Çünkü çok yavaş büyürler. O yüzden bazılarını teşhis etmek bile mümkün olmayabilir. Büyümesi duran bazı tümörler klinik belirti vermediği durumda alınmaması gerektiği de söz konusu oluyor."

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Kuday, beyin tümörü belirtilerini de baş ağrısı, bulantı, kusma, nöbet, şahsiyet değişikliği, işitme azlığı, kadınlarda adet düzensizliği, tümörün cinsine göre el ve ayaklarda oransız büyüme şeklinde sıraladı. Her baş ağrısının beyin tümörü olmadığına değinen Kuday, "Ancak hastada çok şiddetli baş ağrısı, kusma, bulantı, denge bozukluğu ve nöbet gibi durumlar söz konusu oluyorsa bundan şüphelenmeli. Bir nörologa ve nöroşirurjiye görülmeli" uyarısında bulundu.

Nesrullah SONAY/İSTANBUL

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA