03 Mayıs 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa14°C
  • Antalya23°C
  • İzmir24°C

"BİLİNÇLİ HASTA" DOKTORUN OTORİTESİNİ SARSIYOR!

"Risk ve yan etkilerle ilgili olarak doktora ya da eczacınıza danışınız." Neredeyse atasözü haline gelen bu uyarı, Almanya’da yavaş yavaş popülerliğini yitiriyor.

"Bilinçli hasta" doktorun otoritesini sarsıyor!

16 Eylül 2013 Pazartesi 16:55

Doktorların karşısında artık tıbbi hizmetlerden bilinçli tercihlerde bulunarak istifade eden ve doktoruyla birlikte karar veren "bilinçli hastalar" var.

Sağlık muhabiri Elisabeth Tschachler, ''Doktorlarla İletişim'' adlı kitabında, sağlığını her doktora teslim etmek istemeyen hastalara yol göstererek, bilinçli hastaların sayısının artmasını amaçlıyor.

Sağlık muhabiri ve yazar Elisabeth Tschachler, "Doktorlarla İletişim" başlıklı kitabında sağlığını her doktora teslim etmek istemeyen hastalara yol göstererek bilinçli hastaların sayısının artmasını hedefliyor.

Çalışmasında doktorların da risk ve yan etkileri olabileceğine dikkat çeken yazar, doğru doktorun bulunmasından doğru tedavinin seçilmesi, yanlış anlamaların önüne geçilmesine kadar birçok konuda önemli bilgiler veriyor. Tschachler kitabına sağlıkla ilgili bilgi kirliliğine dikkat çekerek başlıyor.

Medyada çıkan sağlık haberlerinin dikkatli okunmasını isteyen sağlık muhabiri, araştırmaların ve istatistiklerin yorumlayan haberlerin yol açabileceği tehlikeleri sayıyor. Tschacher bu bölümde ayrıca siyaset ve ilaç sanayiinin doktor, hasta ve kamu üzerindeki tesirine eğiliyor.

Aynı şekilde internet üzerinden tıbbi konularla ilgili araştırmalarda ciddiyete davet eden yazara göre her karın ağrısının apandisit anlamına gelmediği gibi, iri harflerle veya gür sesle reklam edilen her mucizevi ilaç gerçekten yardımcı olmuyor.

"En pahalı ilaç eşittir en iyi ilaç" mantığı ise doğru değil. Kitapta, bu gibi konularda en güvenilir bilgiye nereden ulaşılabileceği anlatıldıktan sonra bilgilerin ciddiyetinin nasıl kontrol edileceği konusunda da püf noktaları sunuluyor.

Tschachler, kitabında birçok tedavide doğru doktor seçiminin önemine işaret ediyor. Bununla birlikte tedavinin başlamasından sonra verilen önemli kararların alınmasında doktor, hasta temsilcisi, kendi haklarını korumak için oluşturulmuş gruplar, hukukçularla yapılan görüşmelerin önemine değinen yazar, hastanın bu sürece nasıl dahil olabileceğini etraflıca anlatıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA