BİYOMETRİK KİMLİK DOĞRULAMA SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR-06.08.2015
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 06.08.2015 tarihli Biyometrik Yöntemlerle Kimlik Doğrulama Sistemi ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları yayımlandı.

06 Ağustos 2015 Perşembe 17:47
SIK SORULAN SORULAR
1- Soru: Biyometrik Kimlik Doğrulama Uygulamasını kullanmak zorunlu mudur?
Cevap: 5510 sayılı Kanunun 67. Maddesinin (d) fıkrasının 3. Paragrafına istinaden, Biyometrik Kimlik Doğrulama Uygulamasına 15.09.2012 tarihinde başlanmış olup 01.12.2013 tarihi itibari ile ülke genelinde özel sağlık hizmet sunucularında sistem zorunlu hale getirilmiştir.
2- Soru: Biyometrik Kimlik Doğrulama Uygulaması hangi durumlarda yapılmaktadır?
Cevap:
- Ayaktan başvurular (ilk takip, bağlı takip, kontrol muayenesi takibi) için,
- Günübirlik başvurulardaki tüp bebek işlemleri için,
- Acil yeşil alan muayeneleri için,
- Seanslı işlemlerin her bir seansı için,
Biyometrik Kimlik Doğrulama yapılmaktadır.
3- Soru: Biyometrik kimlik kaydı hangi durumlarda yapılmamaktadır?
Cevap:
Mevcut durumda;
- 12 yaşından küçük ve 75 yaşından büyük GSS kapsamındaki kişiler için,
- Organ, doku ve kök hücre nakli tedavilerinde alıcının üzerinden alınan donör takipleri için,
- Yenidoğan takipleri (anne T.C.kimlik numarası üzerinden alınan takipler) için,
- Serebral palsisi olan, spastik veya otistik engelli olan veya üst ekstremite felci gibi tıbbi nedenlerden dolayı biyometrik verisi alınamayan kişiler için,
- Tedavi türü günübirlik (seanslı işlemler ve tüp bebek işlemleri hariç) veya yatan olan takipler için,
- Provizyon tipi “acil” veya branşı “acil-4400” olan takipler için (yeşil alan muayenesi hariç)
zorunluluk bulunmamaktadır.
4- Soru: Seanslı işlemlerde Biyometrik Kimlik Doğrulama uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Cevap: ESWL, ESWT, diyaliz (ev hemodiyalizi hariç), fizik tedavi ve rehabilitasyon, hiperbarikoksijen tedavisi işlemlerinin her seansında kimlik doğrulama işlemi yapılması gerekmektedir. MEDULA sistemi tarafından seanslı işlemlerin hizmet kaydı aşamasında işlemin yapıldığı tarihte takibin branşının da doğrulama kaydının olup olmadığı kontrol edilmektedir. Seansın verildiği tarihte hastanın muhakkak Biyometrik Kimlik Doğrulaması alınmalı ve doğrulama yapılan branş ile takibin branşı aynı olmalıdır.
5- Soru: Kişi Pasifleme ne demektir?
Cevap: Kişi Pasifleme herhangi bir sebepten ötürü yanlış alınan damar izi bilgisinin İl Müdürlüklerimiz tarafından (firmalar ve hastaneler bu işlemi yapamaz) silinmesi işlemine denilmektedir.
6- Soru: Doğrulamanın yapıldığı branş ile takibin branşı aynı olmalı mıdır?
Cevap: Evet, branşlar aynı olmalıdır. Bu nedenle takip hangi branştan alınacaksa doğrulama da aynı branştan yapılmalıdır.
7- Soru: Medula sistemi ve biyometrik kimlik doğrulama sisteminin çalışmadığı durumlarda nasıl bir uygulama yapılmalıdır?
Cevap: Biyometrik Kimlik Doğrulama ve MEDULA sistemi birbirinden bağımsız kurgulanmıştır. Biyometrik Kimlik Doğrulama Sisteminin pasif hale getirilmesi SGK İl Müdürlüklerinin yetkisindedir. İl Müdürlüğü yazılı talep halinde, gerekçeyi uygun bulması durumunda Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemini süreyle sınırlı olarak pasif hale getirebilmektedir.
8- Soru: Sehven başka bir kişinin TC kimlik numarası üzerinden alınan biyometrik verilerin pasifleme işlemi nasıl yapılmaktadır?
Cevap: Genel sağlık sigortalısının, ilk kayıt işleminin yanlış yapıldığının tespit edilmesi halinde genel sağlık sigortalısına ait biyometrik veriler, Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerimiz tarafından yazılı başvurunun değerlendirilmesi sonucunda uygun bulunması halinde pasiflenebilmektedir.
9- Soru: Doğrulama alırken yanlış branş girdim, branşı değiştirebilir miyim?
Cevap: MEDULA sistemi, başhekim şifresi ile girilerek o doğrulama ile takip alınmadığı ve seans hizmeti gönderilmediği durumlar için, branşın değiştirilmesine izin vermektedir.
10-Soru: Üniversite hastanelerinde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sisteminin uygulanması zorunluluğu olacak mı?
Cevap: Kurum ilgili birimlerinin, Vakıf üniversiteleri dahil tüm üniversite sağlık hizmeti sunucularının, üniversitelere ait ilgili birimler ile birlikte kullanım/işbirliği protokolü bulunan Sağlık Bakanlığı sağlık hizmeti sunucularının, vakıf üniversiteleri ile ortak kullanım/işbirliği protokolü bulunan sağlık hizmeti sunucularının da Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemini kullanmaları ile ilgili çalışmaları devam etmekte olup, konuyla ilgili gelişmeler Kurumumuz web sayfasından duyurulacaktır.
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
Nijerya’daki İsviçreli Ebola Hastası Tıbbi Tahliyeyle Ülkesine Gönderildi: "Nijerya'da Aktif Vaka Kalmadı"Nijerya'da Ebola tedavisi görerek durumu stabilize edilen İsviçre vatandaşı hasta ile temaslı takibindeki eşi, tıbbi tahliye operasyonuyla İsviçre’ye nakledildi. Dünya Sağlık Örgütü, ülkede şu an aktif Ebola vakası kalmadığını açıkladı.27 Ekim 2026 Salı 14:11DÜNYADA SAĞLIK
İngiltere NHS’te Dev Sağlık Skandalı: Gereksiz Mastektomi Vakaları 5 Bini Aşabilirİngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) bünyesindeki bir vakfın hatalı teşhis, aşırı cerrahi müdahale ve ihmaller nedeniyle yüzlerce kadına gereksiz yere meme aldırma ameliyatı uyguladığı kesinleşti.27 Ekim 2026 Salı 14:07DÜNYADA SAĞLIK
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Tanıdan Yıllar Önce Bağışıklık Sisteminde İz BırakıyorUEG Week 2026'da sunulan yeni bir araştırmada, Crohn ve ülseratif kolit hastalarında tanı konulmadan 10 yıl öncesine kadar uzanan farklı antikor örüntüleri saptandı.27 Ekim 2026 Salı 14:05BASIN HABERLERİ
Erzurum'da 60 Yaş Üstü Bireyler İçin "3'üncü Yaş Üniversitesi" BaşlıyorSağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından Erzurum'da ilk kez hayata geçirilecek "3'üncü Yaş Üniversitesi" projesiyle 60 yaş üstü bireylere 20 hafta boyunca sağlıklı yaşam, ilk yardım ve bilinçli ilaç kullanımı konularında sınavsız eğitim verilecek.27 Ekim 2026 Salı 14:03BASIN HABERLERİ
Diyarbakır'da Bir İlk: Riskli Kalp Kapağı Kaçağı Kasık Damarından Girilerek Kapalı Yöntemle KapatıldıDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 13 yıl önce yapay kalp kapağı takılan ve kapağında kaçak tespit edilen 50 yaşındaki Eyüp Bitkin, kente ilk kez uygulanan kapalı anjiyografik yöntemle tedavi edilerek sağlığına kavuştu.27 Ekim 2026 Salı 14:02BASIN HABERLERİ
1315 Yataklı Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesinde Hasta Kabulü Başladı: "Bursa'nın İkinci Şehir Hastanesi"Bursa'da 25 Ekim itibarıyla hasta kabulüne başlayan 1315 yatak kapasiteli Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesini ziyaret eden AK Parti Bursa heyeti, hastanenin 4 farklı sağlık kurumunu tek çatı altında toplayarak kente hizmet vereceğini açıkladı.27 Ekim 2026 Salı 14:00BASIN HABERLERİ
YÖK ve Gassan Ebu Sitte Çocuk Fonu'ndan Dev Proje: 500 Filistinli Doktor Türkiye'de Uzmanlık Eğitimi Alacak"Sağlık Hizmetlerini Yeniden Ayağa Kaldırmak" programı kapsamında, 5 yıl içinde 500 Filistinli hekim YÖK finansmanı ve Anadolu Üniversitesi uzaktan Türkçe eğitimi desteğiyle Türkiye'de uzmanlık eğitimi alacak.27 Ekim 2026 Salı 13:57BASIN HABERLERİ
Sağlık Bakanı Memişoğlu Acil Sağlık Hizmetleri Bilançosunu Açıkladı: GÖKBEY Ambulans Filosuna Dahil EdildiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye genelindeki 3 bin 633 istasyon, 6 bin 300 kara, 17 hava ve 6 deniz ambulansıyla her yıl 7 milyonun üzerinde vatandaşa acil sağlık hizmeti sunulduğunu duyurdu.26 Ekim 2026 Pazartesi 15:55BASIN HABERLERİ
30 Yıllık Boyun Kırığı Yüzünden Felç Kalan 76 Yaşındaki Neriman Fil, Zorlu Ameliyatla Yeniden Yürüdüİstanbul'da yaşayan 76 yaşındaki Neriman Fil, 30 yıl önceki düşmeye bağlı boyun kırığının ilerleyip ikinci bir düşüşle kendisini felç bırakmasının ardından, Doç. Dr. Şevket Evran tarafından gerçekleştirilen riskli 6 saatlik ameliyatla sağlığına kavuştu.26 Ekim 2026 Pazartesi 15:53BASIN HABERLERİ
Karadeniz Bölgesi'nde Bir İlk: KTÜ Farabi Hastanesinde Robotik Kalp Cerrahisi Dönemi BaşladıKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde ilk kez uygulanmaya başlanan robotik kalp ve damar cerrahisi yöntemiyle Rize ve Gümüşhane'den gelen iki hasta, açık ameliyata gerek kalmadan sağlığına kavuştu.26 Ekim 2026 Pazartesi 14:27BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel











