28 Nisan 2024
  • Ankara18°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa17°C
  • Antalya21°C
  • İzmir20°C

'BRONZLAŞAYIM' DERKEN YAŞLANMAYIN

Havaların ısınmasıyla beraber kullanılmaya başlanan kısa kıyafetler, çok sayıda insanın solaryum salonlarına gitmesine sebep olurken özellikle bayanların bronzlaşma tutkusunun zaman zaman sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı belirtildi.

'Bronzlaşayım' derken yaşlanmayın

18 Mayıs 2011 Çarşamba 13:02

Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Kamil Kurt, “Tatile çıkmayı erken bulup güneşlenecek yer bulmakta zorluk çekenler, bronzlaşmak için yapay güneş ışığını yani solaryumu tercih ediyor. Bronzlaşma, cildin ultra viyole ışınların zararlı etkilerine karşı kendini korumak için gerçekleştirdiği bir tepki sonucu oluşur. Tüm bilimsel araştırma ve deneylerin, doğal veya yapay olsun ultra viyole ışınlara uzun süre maruz kalmanın, yaşlanmanın etkilerini artırdığını, bunun yanı sıra malign melanoma adı verilen bir tür cilt kanserinin gelişimini de hızlandırdığını ortaya koyuyor. Özellikle hamile kadınların, hamilelik döneminde ciltleri çok hassas olduğu için bu konuyu dikkat etmelidir” dedi.

Solaryum makinelerinin, UV ışını üreten lambalardan oluşan yapay bronzlaştırıcılar olduğunu belirten Nysa Kadın Doğum Hastanesi Uzmanları, “Hamile kadınların cildi daha hassas ve güneş yanığına karşı daha korumasızdır. Hamilelik sırasında pigment yapıcı melanositleri uyaran hormon düzeyleri yükselir. Bu durum hamile kadını aşırı pigmentasyona karşı duyarlı hale getirir. Eğer yüzünüzde hamilelik maskesi oluşmuşsa yani düzensiz ve koyu renk değişiklikleri varsa, ultra viyole ışınlarına karşı aşırı duyarlısınız demektir. Bu durumda cildiniz güneş ışınlarına her zamankinden daha fazla ve daha şiddetli cevap verecektir. Bununla birlikte güneş altında uzun süre geçirmeniz hem vücut sıcaklığınızın aşırı artmasına hem de vücudunuzdaki suyun azalmasına neden olabilir. Her iki durum da hamileliğiniz açısından olumsuz etkiler oluşabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hamileyken uzun süre güneş altında kalmanız önerilmez. Yapay ultra viyole ışınları yani solaryumun gelişmekte olan bebek üzerindeki etkilerini inceleyen yeterli sayıda araştırma ne yazık ki mevcut değildir. Kısıtlı sayıda bazı araştırmalar bu tür uygulamaların folik asit eksikliğine neden olabileceğini düşündürmektedir. Bunun nedeni güçlü ve uzun süre maruz kalınan ultra viyole ışınlarının vücuttaki folik asidi parçalayarak etkin bir şekilde kullanımını engellemesidir. Kısaca, hamilelikte anne adayları sağlık konusunda daha duyarlı olmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA