04 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa13°C
  • Antalya21°C
  • İzmir18°C

BU KEZ 'TIBBİ' İKİ DİLDE TARTIŞMA

Siyaseti geren 'iki dilli hayat' tartışmaları, farklı bir boyutuyla tıp dünyasını da sardı.

Bu kez 'tıbbi' iki dilde tartışma

27 Aralık 2010 Pazartesi 13:30

Hacettepe, Marmara, İstanbul, Atatürk, Gaziantep gibi üniversitelerde tıp fakültelerindeki eğitim dilinin İngilizce'ye dönmesine, tıp dünyasından itiraz yükseldi.

İtiraz, 220 katılımcıyla 18-19 Aralık'ta Dokuz Eylül'de gerçekleştirilen 1.Ulusal Tıp Günleri Sempozyumu'nun 'Sonuç Bildirgesi'ne yansıdı. Prof. Dr. Bingür Sönmez, Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Prof. Dr. Hamit Hancı'nın da aralarında olduğu isimler, 'Her türden yabancı dille tıp eğitimine son verilmeli, tıp eğitimi Türkçe olmalıdır' uyarısında bulundu. Tıpta iki dilli eğitime ilişkin şu talepler sıralandı.

- Fakültelerde öğrencilere çok iyi yabancı dil öğretilmesi için her türlü olanak sağlanmakla beraber, tıp eğitimi Türkçe olmalıdır.
- Yabancı dille eğitim sağlıklı değildir. Her türden yabancı dille tıp eğitimine son verilmelidir.
- Türkçe'nin güçlü bilim dili olması sağlanmalıdır.
- Türkçe bilimsel yayınlara daha ağırlık verilmeli ve Türkçe yayın sayısı artırılmalıdır.
Bildirgede, 'Türk Tıbbiyesinin özellikle Milli Mücadele ve sonrasında yeri sadece kitaplarda kalmamalı ulusla paylaşılmalıdır' denildi. Bildirgede, 'Cumhuriyetin mirasına dayanarak, ülkenin bağımsızlığı, ulusun birliği ve kardeşliğini savunmanın Tıbbiyelilerin öncelikli görevlerinden olduğu unutulmamalıdır' ifadesi de yer aldı. Sağlık mensuplarına yönelik, psikolojik ve fiziksel şiddete karşı zaman geçirmeden harekete geçilmesi istendi.

HASTAYLA İLETİŞİM YOK

Bildirgeyi hazırlayan isimlerden biri olan Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, tıpta Türkçe hassasiyetini şöyle anlattı: Öğrenciler tıp eğitiminde yabancı dille eğitildiklerine, olguları ve olayları somutlayamamakta, dikkatleri bilgiye değil dil öğrenmeye kaymaktadır. Mezun olduklarında da hastayla ve toplumuyla iletişimde sıkıntı çekmekte, hastasına hastalığını iyi anlatamamaktadır. Öğrencilerin iyi yetişmesi ve hastayla iyi iletişim kurabilmesi için eğitim dili Türkçe olmalıdır. Aynı zamanda mesleki dersler dışında iyi bir yabancı dil eğitimi almalıdırlar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA