29 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa17°C
  • Antalya27°C
  • İzmir26°C

BUNLAR OLMUYORSA GELİŞME GERİLİĞİ VARDIR!

Eğer çocuk yılda 2 kilo almıyorsa ve yılda boyu 6 santimetre uzamıyorsa, büyüme ve gelişme geriliği var demektir.

Bunlar olmuyorsa gelişme geriliği vardır!

18 Aralık 2012 Salı 12:32

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Aydın, çocuklarda yıllık kilo alma ve boy uzamalarının iyi takip edilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer çocuk yılda 2 kilo almıyorsa ve yılda boyu 6 santimetre uzamıyorsa, büyüme ve gelişme geriliği var demektir" denildi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Aydın, çocuk gelişimiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Kilo alımı ve boy uzaması iyi takip edilmelidir. Bazı aileler, hemen endişeye kapılır. Ancak bunun altında genetik nedenlerin de olduğunu bilmek son derece faydalıdır.

Çocuğumuzun 2 yaşından sonra yılda ortalama 2 kilo olması ve ortalama da boyu 6 santimetre uzaması normaldir. Eğer çocuk yılda 2 kilo almıyorsa ve yılda boyu 6 santimetre uzamıyorsa, büyüme ve gelişme geriliği var demektir. Bu mutlaka araştırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Çocukların yaşıtlarından boyu kısa olmasının bir patolojik, bir hastalığın olmayabileceğine dikkat çeken Uzman Dr. Özgür Aydın, "Bazen gelişme geriliği olabilir. Bunu ancak çocuk uzmanı, endokrinoloji polikliniği çözer. Kilo almamak, büyüme gelişmesinde ilk çıkacak problemdir. Büyüme gelişme geriliği önce kilo almamayla başlar. Kilo almama, bir patolojik bulgusudur. Toplumda yanlış bir kanı var. Eğer çocuğun boyu normalse, kilosu boyuna göre azsa, bunun boya verdiği düşünülüp, çocukta herhangi bir patoloji olmadığı düşünülür. Halbuki, büyüme gelişme geriliği öncelikle kilo almamayla başlar. Dolayısıyla, çocuğun boyunun normal, kilosunun düşük olması patolojinin ön bulgusudur. Bu durumlarda mutlaka bir çocuk uzmanına başvuru yapmak gerekir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA